Život

Hrvatska stručnjakinja i jedna od čelnih osoba AstraZenece: 'Oxfordsko cjepivo prodavat će se za par dolara'

Proizvodnja je počela, s isporukom mogu krenuti čim cjepivo bude odobreno

Researchers in protective suits work in a lab at the Yisheng Biopharma company, where researchers are trying to develop a vaccine for the COVID-19 coronavirus, in Shenyang, in China’s northeast Liaoning province, on June 9, 2020. - China has mobilised its army and fast-tracked tests in the global race to find a coronavirus vaccine, and is involved in several of the dozen or so international clinical trials currently under way. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
FOTO: AFP

Iskra Reić, izvršna predsjednica AstraZenece za Europu, koja se školovala između ostalog i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kazala je u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje da je ta farmaceutska tvrtka prošli tjedan počela s proizvodnjom finalnog proizvoda te da odmah, nakon odobrenja, može početi s isporukom, javljaju Vijesti HRT-a. Potvrdila je da cjepivo AstraZenece nije komplicirano za skladištenje. Trebat će se čuvati na temperaturi od 2°C do 8°C te tako može biti skladišteno sve do isteka roka.

Cjepivo koje je proizvela američka farmaceutska kompanija Moderna može se dugoročno čuvati na minus 20 stupnjeva Celzijusa, dok se Pfizer/BioNTech cjepivo mora čuvati na minus 70 stupnjeva. Činjenica da cjepivo AsraZenece podnosi veće temperature olakšava njegov prijevoz i skladištenje, posebno u nerazvijenim zemljama gdje su skladišni prostori u kojima se temperature mogu spustiti do potrebne razine rijetki.

Napomenula je da AstraZenece neće prodavati cjepivo po tržišnim cijenama, već po cijeni proizvodnje te da bi to moglo iznositi nekoliko dolara po dozi. Reić, koja je u ime AstraZenece potpisala ugovor s Europskom unijom o distribuciji cjepiva, kazala je da se ta farmaceutska tvrtka obvezala dostaviti cjepivo do jedne adrese u svakoj državi članici, a potom svaka država dalje raspoređuje cjepivo, javlja HRT.

Hrvatska naručila 2,7 milijuna doza

Kako je jučer na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdio Krunoslav Capak, Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza cjepiva koje proizvodi AstraZeneca, koje bi trebalo stići tijekom sedam mjeseci nakon početka distribucije. Capak se osvrnuo i na jučer objavljenu vijest kako je učinkovitost cjepiva AstraZenece i oxfordskog sveučilišta oko 70 posto, rekavši da treba pričekati završetak kliničkih ispitivanja.

“To je preozbiljna informacija. Prije nekoliko sati objavljen je podatak da je učinkovitost cjepiva 70 posto, a kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije, da se radi o 90 – postotnoj učinkovitosti. Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetka kliničkih ispitivanja”, kazao je Capak. Ravnatelj HZJZ-a objasnio je i da je Hrvatska cjepivo naručivala zajedno s ostalim državama EU, i to u trenutku kada još nije bilo podataka o njegovoj učinkovitosti.

Nastavite čitati