Izvukli smo četiri najčešća mita o šećeru; evo što je od toga zapravo istina

Da, treba pripaziti sa šećerom, ali ne treba vjerovati u sve što čujemo

FOTO: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ljudi konzumiraju previše šećera, a pretjerivanjem u slatkim stvarima izlažemo se većem riziku od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa II i bolesti srca.

Stručnjaci naglašavaju kako nema ništa loše u hrani u kojoj se šećer prirodno pojavljuje, voće i mlijeko, ali uzimanjem previše dodanih šećera, u gaziranim pićima, sokovima, kolačima, keksima, čokoladi, pa čak i kečapu, unosi se šećera preko zdrave granice.

Jasno je da unos šećera treba smanjiti, ali postoje i neke izmišljotine o šećeru, otkriva Prevention.

Mit br.1: Neki su šećeri zdraviji od drugih

Ne baš. Agava, javorov sirup, organski sirovi šećer, slični su što se tiče učinaka na zdravlje i imaju visoki glikemijski indeks. Javorov sirup ima visoki glikemijski indeks (to je utjecaj ugljikohidrata na vrijednost šećera u krvi). Agavin indeks je nešto niži, ali ima puno fruktoze koja je povezana s metaboličkim sindromom i hipertenzijom.

Istraživanja sugeriraju da je fruktoza odgovorna za većinu negativnih učinaka šećera na zdravlje. Organski šećer znači da su šećerna trska ili repa uzgajani bez pesticida. Sirovi znači da melasa koja se prirodno javlja nije ekstrahirana, tako da sirovi šećer, iako manje obrađen, ima isti hranjivi profil kao i uobičajena vrsta šećera.

Mit br.2: Šećer treba izbjegavati pod svaku cijenu

Šećer ne bi trebao biti veliki dio naše prehrane, ali ga ne treba u potpunosti izbaciti. Smjernice preporučuju da manje od 10 posto kalorija bude iz slatkih stvari, ali to je teško kontrolirati jer se šećer uvlači u jogurte, kečap, preljeve za salatu i razne druge stvari.

Previše šećera može povećati rizik pretilosti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa tipa II i mogućeg karcinoma. Studija iz 2017. godine pokazala je da su samo tri mjeseca prehrane s visokim udjelom šećera povećali rizik zdravih ljudi od srčanih bolesti.

Mit br.3: Zbog previše šećera dobiti ćete dijabetes

Šećer može utjecati na održavanje visine šećera kod dijabetesa I i II, ali ne uzrokuje niti jedan tip bolesti. Prekomjerna tjelesna težina najveći je faktor rizika za dijabetes tipa II, a šećer potiče prejedanje.

Prehrana s previše kalorija iz bilo kojega izvora, ne samo šećera, pridonosi debljanju što povećava šanse za metaboličku disfunkciju i dijabetes tipa II. Ovaj oblik bolesti čini oko 90 posto milijuna slučajeva odraslih u svijetu u 2019.godini, prema Međunarodnoj federaciji za dijabetes.

Dijabetes tipa I je autoimuni poremećaj gdje tijelo uništava vlastite stanice koje proizvode inzulin, pa je ključno održavanje zdrave razine šećera.

Mit br.4: Velika slatka poslastica znači veliku navalu energije

Nije baš tako, znanstvenici sa sveučilišta Humboldt u Njemačkoj otkrili su da umjesto da dade brzi poticaj i energiju, šećer čini ljude letargičnima i manje fokusiranima nakon unosa slatke hrane. Konzumacija ugljikohidrata ne čini djecu hiperaktivnom što je razotkriveno u mnogim studijama, objašnjava Konstantinos Mantanzis s Humboldta.