Izvukli smo popis stvari koje mogu izazvati infarkt. Neke su dosta očekivane, ali ima par iznenađenja

Donosimo popis nekih neočekivanih faktora koji povisuju rizik od infarkta

ZADNJA IZMJENA: svi 15, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Mislite da se srčani udar događa iznenada i da se ne može predvidjeti. Ipak, postoje neki neočekivani faktori koji povisuju rizik.

Uz pomoć popularne stranice o zdravlju WebMD, donosimo 15 iznenađujućih stvari koje mogu dovesti do infarkta.

1. Zagađenje zraka

Srčani udari događaju se puno češće ako je zrak zagađeniji. Osobe koje redovito voze po gužvama, zbog udisanja ispušnih plinova, imaju povećani rizik srčanih problema.

2. Migrene

Brojne su studije pokazale da postoji veza između migrenskih glavobolja i rizika srčanog infarkta. Osobe koje imaju migrene s aurom, uz čudne zvukove i smetnje vida, pokazuju još jaču vezu sa srčanim problemima.

3. Nedostatak sna

Studije pokazuju da nedostatak sna povisuje krvni tlak i izaziva upale. Ljudi koji noću spavaju manje od 6 sati, dvostruko češće imaju infarkt.

4. Težak obrok

Obilan obrok povećava tjelesnu proizvodnju norepinefrina, hormona stresa koji diže tlak.

5. Intenzivne emocije, čak i pozitivne

Poznato je da ljutnja, tuga i stres izazivaju srčane probleme, ali i sretni događaji mogu neki puta dovesti do srčanog napada. Ipak, puno je vjerojatnije da će stresom izazvane negativne emocije tome više pridonijeti.

6. Iznenadni napor

Vježbanje je zdravo ali previše tjelesne aktivnosti može dovesti srce u opasnost. Važno je ne pretjerivati, čak i kada se nakupljene ljutnje rješavate tjelovježbom.

7. Bolest

Prehlada ili gripa izazivaju upale koje mogu načiniti štetu arterijama i neizbježno povećati rizik srčanog udara. Ali dobra vijest je, čim vam bolest prođe, i rizik prestaje.

8. Napad astme

Imate li ovu bolest pluća šanse za srčani napad rastu za 70 posto. Astmatičari često ignoriraju stezanje u prsima koje može biti rani znak infarkta.

9. Ustajanje iz kreveta

Srčani udari se češće dešavaju ujutro. Dijelom zbog toga što mozak preplavljuje naše tijelo hormonima kada se probudimo , a to zna šokirati srce.

10. Hladnoća

Boravak vani na hladnim temperaturama sužava arterije i otežava srcu da pumpa krv potrebnu da nam zagrije tijelo.

11. Prirodne nepogode

Prirodne nepogode ili one koje je izazvao čovjek mogu izazvati stres i zato podižu rizik opasnosti od srčanog udara. Ključno je imati strategiju za opuštanje od stresa, čak i poslije nekoliko godina od katastrofalnog događaja.

12. Seks

Kao i tjelovježba, seksualna aktivnost može povisiti rizik srčanog udara. Ali rizik je malen ako dovoljno vježbate pa imate zdravo srce.

13. Previše alkohola

Kao i puno drugih stvari u životu, i alkohol ne šteti u umjerenim količinama. Puno alkohola tijekom vremena može dovesti do povišenja tlaka i visokog kolesterola, što stavlja srce u veći rizik.

14. Previše kave

Kada se radi o kavi, studije tvrde različito. WebMD kaže da oni koji kavu piju redovito imaju manje taloga u arterijama. Ali kofein se povezuje s višim tlakom, osobito u osoba koje je ne piju redovito.

15. Gledanje sporta

Statistike kažu da broj srčanih udara raste oko velikih i napetih sportskih događaja. Pazite koliko ste žestoki u navijanju i uzrujavanju oko svoje momčadi.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program