Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Javio se župnik koji je tražio da vjernici sami blagoslove domove, a župi uplate novac: 'To je za pomoć potrebitima'

Velečasni naglašava da novac nitko ne mora uplatiti

Riječki župnik koji je smislio genijalni plan kako sakupiti novac za blagoslov kuća tako da sebe i vjernike ne izloži opasnosti od koronavirusa oglasio se novim pismom. Velečasni Mate Berišić ranije je župljanima poslao instrukcije kako da sami blagoslove domove, i pozvao ih da novac koji bi prilikom blagoslova inače darovali svećenicima, uplate na žiro-račun župe. Sada je žalostan zbog toga što je njegov plan stavlja u negativan kontekst.

„Svjestan sam da je ova vijest eksplodirala u javnosti, ali, nažalost, u negativnom kontekstu i neizmjerno mi je žao zbog toga. Moja namjera nikako nije bila ikog povrijediti, niti sam ja ikome poručio da novac mora uplatiti, već to vjernici mogu učiniti ako tu potrebu osjećaju i tako žele. Taj račun nije moj osobni, niti ti novci idu meni, već njime pomažemo potrebitima kojima uvijek vrlo rado svi zajedno pomažemo“, piše velečasni, a prenosi 24 sata.

‘Ništa ne tražim’

Župljane je samo htio potaknuti da u ovim teškim vremenima izmole molitvu i sami blagoslove svoje obitelji, nastavlja svećenik. „Sve ostalo oko žiro računa i uplata novca čija je namjena pomagati potrebitima, jest njihova dobra volja na koju ih nitko ne prisiljava i žao mi što neki cijelu ovu priču izvlače iz konteksta“, objašnjava Berišić, koji je u ranijem pismu pozvao potrebite obitelji iz svoje župe da mu se jave kako bi im pomogao.

Župnik na kraju pisma kaže kako njegova namjera nije loša. „Ništa ne tražim, a to najbolje zna sam Bog, koji najbolje poznaje moju dušu i moji župljani, koji dobro znaju kakvo je moje srce“, kaže te poručuje: „Svih cijenim i volim i neka Bog sve blagoslovi“, prenosi 24 sata.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više