Život

Javljaju nam se doktori iz KB Dubrava, kažu da im se prijeti otkazom zbog peticije podrške kolegici koja je istupila

'Ja radim u Respiracijskom centru PRIC KB Dubrava i potpisujem da je sve što je kolegica napisala u svom dopisu istinito', stoji u peticiji

FOTO: Pixsell/Telegram

Liječnicima koji u teškim uvjetima rade u Respiracijskom intenzivističkom centru KB Dubrava očito je puknuo film. Nakon što je sinoć njihova voditeljica, dr. Jasminka Peršec, pred TV kamerama najavila da je pokrenut postupak identifikacije zasad nepoznate liječnice s tog odjela koja je u pismu anonimno javila da za pacijente nemaju lijekova, opreme, deka, ni hrane – kolege masovno staju uz nju i potpisuju peticiju podrške. A ravnatelj KB Dubrava dr. Srećko Marušić, koji je odgovoran za stanje u bolnici, već je svim potpisnicima zaprijetio izvanrednim otkazom.

To mi je upravo sada, u utorak poslije podne, javilo dvoje uglednih imena iz KB Dubrava koji žele ostati anonimni, a koji su mi rekli da je stanje u bolnici očajno i još puno gore nego što stoji u opisima doktorice za čijim se identitetom marljivo traga. ”Ja radim u Respiracijskom centru PRIC KB Dubrava i potpisujem da je sve što je kolegica napisala u svom dopisu istinito”, stoji u zaglavlju peticije nakon čega se redaju imena potpisnika. Koliko ih je ukupno do sada, to još nismo uspjeli saznati, ali na fotografiji koja mi je dostavljena već se vidi da je odaziv velik.

Kolege štite autoricu pisma

Dakle, točno kako se dalo zaključiti iz nečuvene izjave dr. Peršec da bolnička Služba za nadzor utvrđuje koja se osoba obratila novinarima, te da se ”sumnja na mladu liječnicu koja radi u Respiracijskom centru”, u bolnici je otvorena hajka očito namijenjena prikrivanju istine.

Peticija u KB Dubrava Telegram

Ali izgleda da moćne bolničke strukture ovoga puta neće moći nametnuti šutnju pa čak ni uz prijetnje otkazima i karijerama. Jer vidimo da masa liječnika otvoreno izlaže svoja imena želeći zaštititi od odmazde liječnicu koja je progovorila o problemima i uz to se nadajući da će svojim hrabrim činom promijeniti stanje kaosa u svojoj bolnici.

Peticija je, kako se vidi na fotografiji, upućena ravnatelju KB Dubrava prof. dr. sc. Srećku Marušiću, upravitelju i koordinatoru PRIC-a prof. dr.sc Ivici Lukišću, voditelju Respiracijskog centra prof. dr. sc. Ivici Grgureviću, voditeljici Respiracijskog intenzivističkog centra doc. dr. sc. Jasminki Peršec, predsjedniku Povjerenstva za unutarnji nadzor doc. dr. sc. Zoranu Peršecu koji je i suprug doktorice Peršec, te voditelju Službe za kvalitetu KB Dubrava dr. sc. Boži Radiću.

Voditelj Službe za kvalitetu dao otkaz

Kao što je već poznato, dr. Radić je prije dva dana zatražio od ravnatelja raskid ugovora o radu s KB Dubrava sa 1. studenim ove godine nezadovoljan stanjem u bolnici. ”Nažalost, zbog nedostatka strategije planiranja, nepostojanja cilja i uspostavljanja paraformalnih tijela, smatram da je utjecaj Službe za kvalitetu intencijski minoriziran usprkos tome što boravak unutar KB Dubrava predstavlja značajan rizik za pacijente i za osoblje, neovisno o iznimnom trudu mnogobrojnih djelatnika”, navodi dr. Radić objašnjavajući zašto odlazi.

“Dva puta sam službeno apelirao da se uspostavi zakonito ustrojstvo i struktura, što se do danas nije dogodilo, a ujedno do danas nisam o tome dobio nikakav službeni odgovor”, nastavlja voditelj Službe za kvalitetu te dodaje kako će, kada ode, ”u slučaju potrebe volonterski sudjelovati u radu KB Dubrava”.

Još nije poznato kako će završiti ova mučna priča koja se zakovitlala usred epidemije te hoće li zdravstvene vlasti dopustiti da se nad nezadovoljnim liječnicima provedu mjere osvete zato što žele bolje služiti svojim pacijentima. Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je u KB Dubrava inspekciju, a je li to uvod u očito nužne smjene na čelu bolnice, tek će se vidjeti.

 

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu