Je li OK jesti sjemenke lubenice?

Sjemenke imaju i blagotvoran učinak na srce, dobar su izvor magnezija

Watermelon pattern vector
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Možda su i vama u djetinjstvu govorili da ne jedete sjemenke lubenice. Ako vam se dogodi da pojedete nekoliko sjemenki lubenice, nije neki problem, piše Prevention.

Kada se sjemenke jedu s crnim ljuskama na sebi, ne probavljamo ih nego prolaze netaknute cijelim probavnim sustavom. Za dan dva završit će u stolici, slično onome što se događa ako progutate žvakaću gumu. Zato je moguće da ćete, pojedete li ih previše, a ako imate osjetljiv probavni sustav, imati neke želučane probleme poput plinova i nadutosti.

Dobar izvor magnezija

Sjemenke mogu uzrokovati zatvor, a sve je u količini koju ste pojeli, kažu nutricionisti. U sjemenkama ima dosta netopivih vlakana što može dovesti do usporavanja probavnog sustava ako nema dovoljno vode ili drugoga materijala koji će ih pogurati probavnim sustavom.

Ako su sjemenke lubenice klice ili su kuhane, tijelo ih probavlja u potpunosti kako bi iskoristilo zdravstvene beneficije. Sjemenke lubenice imaju neku hranjivu vrijednost, ali samo ako se jedu u većim količinama. One su dobar izvor magnezija, minerala koji sudjeluje u više od 600 kemijskih reakcija u tijelu. Sjemenke imaju i blagotvoran učinak na srce, zahvaljujući antioksidansu likopenu koji crvenome voću i povrću daje živopisni pigment.

Sjemenke lubenice sadrže i druge ključne vitamine i minerale, poput folata (B vitamin), mangana, cinka, proteina i nešto željeza. Sjemenke lubenice možete pržiti i zdrobljene ih dodavati raznim jelima. Na tržištu postoji i maslac od lubenica.