Život

Je li ovo OK? Hitlerov cilindar, haljine Eve Braun i gomila druge naci memorabilije idu na aukciju

Minhenska aukcijska kuća na aukciji 20. studenoga prodavat će 147 predmeta iz Trećeg Reicha

FOTO: Bundesarchiv/Wikimedia

Minhenska aukcijska kuća Hermann Historica, na aukciji 20. studenoga, prodavat će 147 predmeta iz Trećeg Reicha. Na aukciji će se naći i predmeti koji su pripadali nacističkim vođama Hermannu Göringu i Josephu Goebbelsu, te Hitleru i Evi Braun.

Cilindar koji je pripadao Adolfu Hitleru, haljine Eve Braun i srebreno izdanje knjige Mein Kampf također su među predmetima ove aukcije koja je izazvala proteste židovskih vođa. Puno ovih predmeta zaplijenili su američki vojnici u zadnjim danima Drugog svjetskog rata.

‘Nije nezakonito, ali je pogrešno’

Rabin Menachem Margolin, predsjedavajući Europske židovske zajednice, kazao je da prodaja nije nezakonita ali je pogrešna. “Mi smatramo da prodaja ovih memorabilija ima vrlo malo povijesne vrijednosti, a kupit će ih oni koji glorificiraju i nastoje opravdati postupke najvećeg zla koje je pogodilo Europu. Zbog toga smatramo da se aukcija ne bi trebala održati”, kaže.

Direktor aukcijske kuće Bernhard Pacher kazao je za Bild da skoro svi potencijalni kupci imaju veliki interes za povijest. Haljine koje su pripadale Hitlerovoj dugogodišnjoj družici Evi Braun nađene su u Salzburgu, među 40 sanduka koje su zaplijenili američki vojnici, u svibnju 1945. godine.

Neki od neuobičajenijih predmeta uključuju kopiju ugovora o najmu u Münchenu i sunčane naočale koje su nosili optuženici na suđenjima nacistima u Nuernbergu.

Nastavite čitati