Izgleda da je Hitler sam napisao biografiju koja ga je gurnula na vlast. I to, zapravo, mijenja dosta toga

Hitler je, očito, vrlo rano znao što točno želi

ZADNJA IZMJENA: lis. 7, 2016
Foto: AFP

Hitler je, čini se, bio još pokvareniji i željniji moći nego što se dosad znalo, ako je to uopće moguće. Naime, jedan povjesničar otkrio je da je diktator sam napisao svoju biografiju Adolf Hitler – Sein Leben Seine Reden (Adolf Hitler: Njegov život i njegovi govori), koja je objavljena 1923. godine, a koju potpisuje Victor von Koerber, inače vojni heroj i pisac. Taj potez sad je nazvan “besramnom, ali pametnom samopromocijom”.

Naime, knjiga, nakon što je objavljena, pogurnula je budućeg diktatora u političkim redovima, predstavljajući ga kao “njemačkog spasioca” i uspoređujući ga s Isusom. Povjesničar Thomas Weber sa škotskog sveučilišta Aberdeen potpuno je uvjeren da Koerber nije napisao knjigu, već da ga je Hitler samo iskoristio kao paravan.

Vrlo rano se vidio kao spasioca njemačkog naroda

“Otkriće da je Hitler sam napisao svoju biografiju ne pokazuje samo da je bio spletkaroški politički igrač koji se odlično razumio u političke procese i naraciju daleko prije nego što je napisao svoju, kako se vjerovalo, prvu knjigu Mein Kampf, već i opovrgava prihvaćeno mišljenje kako se u toj fazi svog života još uvijek nije vidio kao čovjek koji će voditi njemačku revoluciju”, izjavio je Weber za CNN.

Adolf Hitler - Sein Leben Seine Reden
Adolf Hitler – Sein Leben Seine Reden Screenshot

Kaže da je knjiga trebala postati “nova biblija današnjice”, time da je Hitler “usporedio svoje političko djelovanje s uskrsnućem Isusa”. “Činjenica da je sam napisao biografiju, posložio sve govore i sve to objavio pod tuđim imenom dokazuje da je Adolf Hitler mnogo ranije nego što se vjerovalo vidio samog sebe kao ‘spasioca’ te da je već tada vrlo manipulativno počeo planirati svoj put do vrha”, kaže Weber.

Sam si je napravio mjesta na političkoj sceni

Profesor kaže da je ovo otkriće važno jer, zapravo, “mijenja naše vjerovanje o tome kako je Hitler postao Hitler i kako je u samom startu isplanirao kako će se politički uspinjati”. Vjeruje da ne samo da pokazuje da je Hitler planirao manipulirati javnim mišljenjem kako bi postao moćan, već i da je to odigralo krucijalnu ulogu u izgradnji njegova profila u njemačkom društvu.

Kako kaže za CNN ovo dokazuje da je Hitler bio “užasan, spletkaroški i manipulativni politički operator” koji je znao da može koristiti političke narative i procese kako bi napravio mjesta za samog sebe i kako bi “stvorio očekivanja nove vrste vodstva koja nitko drugi, osim njega, ne može ispuniti”.

Naletio je privatne dokumente navodnog autora

Weber je došao do ovog otkrića dok je istraživao za svoju novu knjigu Metamorphosis: How Adolf Hitler became a Nazi. Tada je naletio na Koerberove privatne dokumente u Johannesburgu, u Južnoj Africi, koji sugeriraju da je bio “samo paravan za knjigu, a ne njezin pravi autor”.

Weber kaže da je pronašao nekoliko izjava i pisama koja je napisao Koerber, kao i dokument iz 1938. godine koji aludira da je Hitler, a ne Koerber napisao biografiju.