Španjolski gradonačelnik uveo odredbu popodnevnog drijemanja za cijeli grad (i mi ga podržavamo)

Uveo je siestu od 14 do 17 sati te zamolio roditelje da djeca tad budu u kući

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2015
Foto: Pedro Ribeiro Simões/Flickr

Španjolski gradonačenik Adore Joan Faus Vitoria uveo je odredbu da svi građani imaju pravo na popodnevno drijemanje od 2 do 5 sati poslijepodne kako bi uživali u popodnevnoj siesti.

Odredbom se traži od građana da u tom periodu budu tihi te da djeca budu u kući kako buka ne bi ulazila u domove svih onih koji su odlučili drijemati poslijepodne s otvorenim prozorima.

Siestu je uveo, kako je rekao, zbog velikih popodnevnih vrućina, a osim toga, vrijeme od 14 do 17 sati idealno je za napraviti pauzu od posla.

Vitoria je istaknuo kako neće biti kazni za one koji prekrše odredbu već bi svi građani ovo trebali shvatiti više kao prijedlog nego obvezu iako bi bilo lijepo da se svi pridržavaju pravila ponašanja za vrijeme sieste, pišu španjolski meidiji.

Studija pokazala da je siesta dobra za zdravlje

Seista može poništiti učinak lošeg spavanja
Drijemanje može poništiti učinak lošeg spavanja Flickr

Jedna studija objavljena u Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism u veljači znanstveno je potvrdila dobrobiti sieste.

“Naši podaci pokazali su kako spavanje u trajanju od 30 minuta može poništiti hormonalni učinak koji negativno utječe na naš organizam ako smo tijekom noći loše spavali. Ovo je prva studija koja je pokazala da drijemanje može popraviti biomarkere imunusnog sustava i vratiti ih u normalno stanje”, objavili su tad znanastvenici sa Universite Paris Descartes-Sorbonne.

Tamara Matković
Novinarka
979 članaka Više o autoru