Jedan turist uspio je slomiti prste skulpturi staroj više od 200 godina. Sjeo je na nju za fotku

Srećom, odlomljeni dijelovi su pronađeni. Prijeti mu ozbiljna kazna

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: screenshot YouTube/ Feed in mind

Prošli je tjedan turist koji je posjetio Museo Antonio Canova na sjeveru Italije, snimio fotografiju s neočekivanim posljedicama. Pozirajući u naručju poluležeće skulpture stare 216 godina, sjeo je na nogu kipa i odvalio nekoliko nožnih prstiju, navodi se u priopćenju talijanske policije.

Turist je u žurbi napustio muzej ne obavijestivši čuvare. No, zbog pandemije, muzej je počeo zahtijevati da međunarodni posjetitelji kod ulaska ostave sve svoje podatke. Zajedno sa snimkama sigurnosne kamere, policija je vandala ubrzo identificirala kao pedesetgodišnjeg Austrijanca koji je bio s grupom u posjetu muzeju kao dio rođendanske proslave.

Skulptura je već jednom oštećena

Policija je kontaktirala muškarčevu ženu koja je plačući priznala incident, javlja CNN. Sud u Trevisu trenutno odlučuje hoće li podignuti tužbu. Turist bi mogao dobiti 8 godina zatvora i novčanu kaznu od 100 tisuća eura. “Naše nasljeđe moramo zaštiti”, stoji u izjavi Muzeja.

“To nije samo građanska dužnost nego i izraz poštovanja prema onome što svjedoči naša povijest i kultura i što treba s ponosom prenijeti budućim naraštajima”, kažu. Kako piše La Repubblica, ista je skulptura stradala 1917. godine.

Tada joj je u bombardiranju otpala glava, a oštećeni su nožni prsti i ruke. Restauracija je bila gotova tek 2004. godine. Srećom, odlomljeni dijelovi su nađeni i to će pomoći restauraciji.

Turisti masovno rade štete

Antonio Canova, po kojem je muzej dobio ime, bio je talijanski kipar, iz doba neoklasicizma, koji je živio od 1757. do 1822.godine, poznat je bio po svojim mramornim kipovima. Oštećeno djelo, Paolina Borghese Bonaparte kao Venera, nastajalo je od 1805. do 1808.godine.

Austrijski turist ispričao se talijanskim vlastima. Posljednjih godina brojne galerije i muzeji javljaju o štetama u kojima su nenamjerno oštećena umjetnička djela. U veljači 2017. jedan je posjetitelj opustošio i razbio djelo Yayoi Kusame. Iste godine pozirajući za selfie u Los Angelesu, čovjek je pao i srušio, poput domina, niz postolja.

Eva Benedik
Telegram autor
1917 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program