Jedan znanstvenik tvrdi da njegova zamjena za alkohol pruža sve divote alkoholiziranja, ali bez mamurluka

Godinama razvija sintetičku zamjenu za alkohol koju zove Alcarelle

ZADNJA IZMJENA: tra 5, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

The Guardian piše o znanstveniku Davidu Nuttu koji već više od desetljeća razvija sintetičku zamjenu za alkohol koju zove Alcarelle. On tvrdi do će sintetička molekula imati potencijal da i pijancima omogući da uživaju u prednostima alkohola, da nema nikakvih nedostataka, što bi značilo da nema više mamurluka i karcinoma povezanih s alkoholom.

Alkoholno piće čini se kao bezopasan način za opuštanje na zabavi i smirenje poslije napornog dana na poslu ali treba biti iznimno pažljiv da se ne pretjera. Uz previše koktela, možda ćete učiniti nešto za čime ćete drugi dan žaliti. Prekomjerna konzumacija alkohola dovodi do iscrpljenosti mamurlukom, bolesti srca, različitih karcinoma, ako čak i ne uzmemo u obzir mogućnost razvitka ovisnosti o alkoholu.

Planira ga prodati proizvođačima alkoholnih pića

Nutts vjeruje da će njegova sintetička molekula djelovati na organizam na način da se izbjegnu negativne nuspojave. “Učinci alkohola su komplicirani ali može se ciljati na dijelove mozga koje želite”, kaže Nutt. Nutt sada radi na tome da osigura vrhunski učinak svoje sintetičke molekule alkohola, a spriječi onoga koji pije da prijeđe crtu.

Planira i izostajanje svake toksičnosti čime se sprječavaju zdravstveni problemi. I naravno, nitko ne želi mamurluke. Njegov krajnji cilj je proizvesti Alcarell, a zatim ga prodati tvrtkama za proizvodnju alkoholnih pića. Nutt je prije tri godine osnovao start up tvrtku Alcarelle i kazao da će sve potrebne testove završiti za 5 godina.

Uspije li usavršiti svoju zamjenu za alkohol, postoji velika šansa da bi industrija alkohola prihvatila proizvod umjesto da ga smatra konkurencijom. “Industrija ulaže sve više u alternative alkoholu, a ako je znanost u pravu i ako je okus prikriven, mislim da izum ima veliku šansu”, kazao je globalni analitičar za pića Jonny Forsyth.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program