Jedna kompanija je uspjela razviti prvu medicinsku čokoladu koja ima jako malo masti i šećera

Jedna američka kompanija razvila je prototip koji ima samo 35 posto masti i šećera

ZADNJA IZMJENA: lis 3, 2015
Foto: xocaistore.com

Dobra vijest za sve one koji vole jesti čokoladu, a poslije toga se osjećaju krivi. Znanstvenici su načinili čokoladu koja je toliko zdrava da se može uzimati kao lijek. Glavni sastojak čokolade, kakao, sadrži antioksidanse i minerale koji pomažu smanjenju krvnog tlaka i povećavaju dobri kolesterol. No ove dobre strane se smanjuju jer svaka čokolada sadrži barem 70 posto masti i šećera.

Jedna američka kompanija razvila je prototip koji ima samo 35 posto masti i šećera, zasladivši čisti kakao biljkom sa Anda, iz Bolivije i Perua. Gregory Aharonian iz kompanije Kuka Xocai koja razvija zdravu čokoladu, kaže da koriste mikrograme ekstrakta biljke coca koji nezašećereni kakao čine manje gorkim.

Misle da će čokolada u budućnosti biti zdrava hrana

Zdrave čokolade
Zdrave čokolade xocaistore.com

Njihov cilj je proizvesti čokoladu koja ima samo deset posto masti i šećera. Komapanija sa sjedištem u Bostonu i u Boliviji, tvrdi da su umjetni zaslađivači propali jer im je okus loš, svejedno vode dobijanju na težini i imaju razne negativne učinke na zdravlje.

Govoreći na Svjetskom forumu čokolade u Londonu ovog tjedna, gospodin Aharonian opisuje šećer kao slijedeći nikotin, a tvrdi da kad se nezdravi sastojci maknu iz čokolade, ona će postati kao lijek i uzimat će se u medicinske svrhe. On dodaje da će u Americi 100 milijardi dolara čokoladne industrije postati 200 milijardi zdrave hrane godišnje ako se maknu šećer i mast i veseli se trenutku kada će čokolada postati najzabavniji lijek.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program