Život

Jedna kompanija tvrdi da bi sljedeće godine mogli imati injekciju s antitijelima protiv koronavirusa

Britansko-švedski farmaceutski gigant najavljuje lijek

This is a illustration of coronavirus viewed under a microscope
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Postoji bojazan da starije osobe, zbog slabijeg imuniteta, neće moći razviti dobar odgovor na buduće cjepivo protiv koronavirusa, pa bi injekcija s antitijelima koju stvara britansko-švedski farmaceutski gigant za njih bila spasonosna, piše itv.com. Tvrtka Astra Zeneca koja predvodi utrku u proizvodnji prvog cjepiva protiv koronavirusa, kaže da bi takva injekcija pružala trenutnu zaštitu protiv koronavirusa, a mogla bi biti spremna sljedeće godine.

Tvrtka sa sjedištem u Cambridgeu radi na injekciji koja sadrži klonirana antitijela, proteine koji se znaju boriti protiv virusa. Injekcija bi omogućila da osoba stvori antitijela koja su potrebna ako se zarazi virusom SARS-CoV-2. Iz tvrtke kažu da bi injekcija bila iznimno značajna za osobe starije od 80 godina i one slabijeg imuniteta jer ih cjepivo vjerojatno ne može zaštititi. Cjepivo tjera organizam da proizvede vlastita antitijela u pripremi za infekciju. Stariji ljudi razvijaju manje snažna antitijela od mlađih.

Ne zna se koliko dugo antitijela ostaju u tijelu

Astra Zeneca je već, na sveučilištu Oxford, počela proizvodnju cjepiva i bude li za ljude sigurno, bit će dostupno na jesen, tvrde. Znanstvenici koji rade na potencijalnom cjepivu protiv koronavirusa blizu su i napretku u liječenju antitijelima. Izvršni direktor Astra Zeneca, Pascal Soriot kazao je da je tretman koji su razvili kombinacija dvaju antitijela u injekcijskoj dozi.

Antitijela su proteini koje stvara imunološki sustav kao odgovor na prisustvo strane tvari, poput koronavirusa. Antitijela prepoznaju strane tvari, antigene, kako bi ih uklonili iz tijela. Imunološki sustav pamti antigen pa ako osoba ponovno bude njemu izložena, brže može proizvesti antitijela. Ne zna se još koliko dugo antitijela ostaju prisutna u tijelu poslije prve infekcije.

Injekcija koja bi se davala protiv COVID-19 mogla bi biti iznimno značajna u prvim fazama infekcije i dala bi osobi priliku da se brzo bori protiv virusa prije nego se pretvori u tešku bolest.

Nastavite čitati