Život

Jedna studija pokazala je da žene ozbiljnije od muškaraca shvaćaju pandemiju koronavirusa

Žene na Covid-19 gledaju kao na ozbiljan zdravstveni problem

Active people in face masks running outdoors. Man and woman jogging during coronavirus outbreak. Vector illustration for fitness, exercising, epidemic concept
FOTO: Getty Images/iStockphoto

U borbi protiv pandemije potrebna je velika suradnja. To znači napraviti promjene kako bi zaštitili sebe, svoje voljene i svoju zajednicu. Ispostavilo se da žene to rade bolje od muškaraca, piše Healthline.

Prema studiji objavljenoj u Zborniku Nacionalne akademije znanosti SAD-a, žene su Covid-19 shvatile ozbiljnije od muškaraca i čine veće napore za ublažavanje širenja pandemije.

Žene učinkovitije odgovaraju na epidemiju

Tim međunarodnih znanstvenika kaže da ponašanje spolova može objasniti razloge veće smrtnosti muškaraca. Broj je isto tako u skladu s učinkovitijim odgovorima u zemljama koje vode žene.

Dr. Vicenzo Galasso, autor studije i profesor na milanskome sveučilištu Bocconi, kazao je kako bi politički i društveni lideri koji promiču novo normalno, poput ograničavanja kretanja, nošenja maski i drugih novih oblika ponašanja, zbog toga bi trebali osmisliti i nove načine komunikacije kojima će muškarce uvjeriti u važnost pridržavanja mjera za širenje koronavirusa.

Vjerojatnije je da će se žene složiti s mjerama

Žene na Covid-19 gledaju kao na ozbiljan zdravstveni problem i vjerojatnije je da će se složiti s javnim politikama osmišljenima za borbu protiv novog koronavirusa.

Najveće su razlike u ponašanju koje štiti druge, kao na primjer kašljanje u lakat. Razlike su manje među parovima koji žive zajedno i ljudima na koje je pandemija izravno utjecala. Studija podupire nedavno objavljena druga istraživanja koja pokazuju da će žene vjerojatnije slušati stručnjake kada je Covid-19 u pitanju.

U anketi na 800 ljudi, više žena je izjavilo da ostaju kod kuće, socijano se distanciraju i češće peru ruke. Drugo istraživanje, provedeno na sjeveroistoku SAD-a, pokazalo je da 55 posto žena pravilno nosi maske, dok je kod muškaraca to 38 posto. Jedno američko istraživanje na 2500 ljudi pokazuje da su muškarci manje skloni nošenju maski od žena.

Razlike u ponašanju postoje puno prije Covida

Ove razlike u ponašanju postoje puno prije Covida-19. U istraživanju koje je provelo Trusted Source iz 2016. godine, analizom studija, znanstvenici su otkrili kako kod gripe žene imaju 50 posto veću vjerojatnost od muškaraca da će pojačati zaštitno ponašanje kao što je pranje ruku, čišćenje površina i nošenja maski za lice.

Žene su odgovorne za obiteljsko zdravlje, a muškarci nerado govore o zdravlju. A što manje o nečemu govore, to je manje vjerojatno da će nešto poduzeti.

Muškarci kasnije traže liječničku pomoć

I muškarci i žene obolijevaju od koronavirusa istom brzinom, ali muškarci liječničku pomoć traže kasnije nego žene. Postoje i razlike u tome kako imunološki sustav reagira na koronavirus. Muškarci imaju više receptora koji vežu virus nego žene. Mogu imati veće virusno opterećenje, a imunološki sustav im nije toliko učinkovit kao ženski pa infekcije dulje traju.

Posebno je teško kada se smatra da nošenje maski ugrožava muškost ili slobodu izbora ili kada političari svojim primjerom ne podržavaju nošenje maski. Korisnije je apelirati da nose maske, ne da bi sebe zaštitili, nego i svoju obitelj.

Stvarnost je da će virus biti s nama u dogledno vrijeme, moramo biti strpljivi i izdržati. Cjepiva brzo napreduju. Što se bolje pridržavamo pravila, to ćemo bolje kontrolirati pandemiju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu