Jedna znanstvenica kaže kako čokolada može spriječiti bolni kašalj kad smo bolesni

Znanstvenica tvrdi kako tamna čokolada ima sjajan učinak na nadraženo grlo

FOTO: Qfamily/Flickr

Osjećati škakljanje u grlu i konstantno kašljati može biti poprilično iritantno i nelagodno, posebno ako se to događa u nekim situacijama kad ste na sastanku, predavanju ili slično. Stoga, idući puta kad se nađete u takvoj situaciji, samo pojedite komadić tamne čokolade i to će vam pomoći.

Barem tako tvrdi Aline Maurice, profesorica te voditeljica katedre za kardiovaskularne i respiratorne studije se Sveučilišta Hull u Velikoj Britaniji. Ona je došla do otkrića kako čokolada zaista djeluje bolje za upaljeno i nadraženo grlo te suhi kašalj nego neki lijekovi koje nam liječnici uglavnom daju u takvim slučajevima.

Daje bolji premaz nadraženom grlu

Lijekovi s ekstraktom kakaa bolji su od ostalih
Lijekovi s ekstraktom kakaa bolji su od ostalih Bianca Moraes/Flickr

Neka nedavna istraživanja također su potvrdila dobrobiti čokolade za naše zdravstveno stanje. Recimo, lijekovi koji u sebi imaju ekstrakt kakaa pomogli su pacijentima da ozdrave puno prije, u samo dva dana, za razliku od onih koji su uzimali konvencionalni sirup za kašalj.

A kako tvrdi Aline Maurice, za to postoji sasvim logično objašnjenje – čokolada ima ljepljiviju teksturu od standardnih lijekova što znači da stvara bolji premaz unutar grla te time štiti nadražene živčane krajeve i smanjuje česti kašalj koji nastaje kao reakcija na nadraživanje.