Tvrtka Johnson & Johnson proizvest će milijardu doza cjepiva protiv korone. Isporuka je moguća već početkom 2021.

Američka tvrtka i vlada SAD-a sklopili su ugovor vrijedan milijardu dolara

ZADNJA IZMJENA: ožu 30, 2020
Foto: AFP

Američka tvrtka Johnson & Johnson sklopila je s američkom vladom ugovor vrijedan milijardu dolara kojim se obvezala proizvesti više od milijardu doza cjepiva protiv koronavirusa.

Iz tvrtke su također poručili kako su već odabrali cjepivo koje im se čini da bi moglo biti uspješno protiv virusa od kojeg je do sada diljem svijeta umrlo više od 34 tisuće ljudi. Eksperimentalno cjepivo planiraju testirati na ljudima u rujnu, a za hitne slučajeve moglo bi biti spremno već početkom 2021.

Naime, za razvijanje, testiranje, dobivanje odobrenja i proizvodnju nekog cjepiva u prosjeku mora proći oko 18 mjeseci. Dakle Johnson & Johnson će ga možda proizvesti i staviti na tržište znatno brže. Tvrtka je zajedno s američkom Agencijom za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj raspodijelila i više od milijardu dolara u razvoj i drugih cjepiva protiv koronavirusa.

Na cjepivima rade i drugi

Novi koronavirus Sars-CoV-2 koji izaziva bolest COVID – 19 pojavio se u Kini u gradu Wuhanu i do sada se proširio u gotovo sve zemlje svijeta. Pritom su SAD trenutačno zemlja s najviše slučajeva, a stanje je posebno teško u New Yorku. Liječnici tamo javljaju kako ostaju bez resursa potrebnih za liječenje respiratornih poteškoća koje uzrokuje COVID-19.

Ranije ovog mjeseca jedan oboljeli je dobio cjepivo u ranoj fazi razvoja koje je napravila tvrtka Moderna Inc. pa se čini kako bi oni za sada mogli biti predvodnici u utrci prema razvoju valjanog cjepiva. Iz Johnson & Johnsona su pak još u siječnju javili kako rade na mogućem cjepivu protiv koronavirusa koristeći istu tehnologiju kojom su razvili i eksperimentalno cjepivo protiv ebole.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
230 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program