Johnson & Johnson mora platiti 8 milijardi dolara odštete; tužio ih je tip jer su mu narasle grudi od njihova lijeka

Američki farmaceutski div uvjeren je da će presuda pasti

ZADNJA IZMJENA: lis 9, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Sud u Pennsylvaniji odlučio je u utorak da američki farmaceutski div Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara odštete zbog toga što nije upozorio da njihov antipsihotik može dovesti do rasta grudi u muškaraca.

Nicholas Murray (26) tužio je Johnson & Johnson i njegovu podružnicu Janssen zbog toga što su mu se zbog uzimanja lijeka Risperdala povećale grudi.

Uvjereni da će presuda pasti

Tvrtka je u priopćenju ocijenila da je odšteta “daleko nesrazmjerna”, s obzirom da je prvostupanjski sud dodijelio Murrayu 680.000 dolara.

“Kompanija je uvjerena da će presuda pasti”, kažu u Johnsonu & Johnsonu i optužuju sud da obrani nije dopustio da iznese ključne dolaze.

Niz tužbi za kompaniju

Tvrtka je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država jer nije na pravilan način upozorila na nuspojave Risperdala, koji se prepisuje oboljelima od šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Taj lijek, koji je Agencija za hranu i lijekove odobrila 1983., prošle je godine zaradio 737 milijuna dolara. Inače, kompanija je u kolovozu osuđena zbog izazivanja epidemije ovisnosti o lijekovima u SAD-u.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program