Život

Jučer je počela Hanuka. Znate li uopće priču iza ovog praznika?

Mala priča o tome kako su Židovi počeli slaviti Hanuku

Happy Hanukkah. Hanukkah Menorah icon
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Jučer, zalaskom sunca, počeo je židovski praznik slobode i svjetlosti, Hanuka koji traje 8 dana. Hanuka znači više od paljenja svjećica na hanukiji i posebnih palačinki s ribanim krumpirom, iako je sve to jako važno. Ovaj praznik je komemoracija vrlo važnog trenutka ljudske povijesti. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije Krista.

Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog mjeseca kisleva, helenistički okupatori razorili su židovski hram u Jeruzalemu. Helenski kralj zabranio je prakticiranje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zeusa. Mala grupa pobunjenih Židova, Makabejaca, borila se i uspjela vratiti hram.

Poslije pobjede, u hramu su našli samo jednu kantu maslinovog ulja koja je mogla trajati tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana. Poslali su glasnika da nabavi još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje ali, dogodilo se čudo, ta jedna kanta koju su imali potrajala je svih 8 dana. Zbog toga se počela slaviti prva Hanuka.

Cijela priča se vrti oko čudesnog ulja

Kako se cijela priča o Hanuki vrti oko čudesnog ulja, hrana kuhana u ulju često se konzumira tijekom ovog praznika, palačinke od krumpira, latki, na krafne nalik desert punjen pekmezom, suganiya. “Priča većine židovskih praznika je da su Židovi bili narod, potlačen uglavnom civilizacijom domaćina, što nije bilo pravedno”, kaže za Refinery 29 Rebecca Bass, koordinatorica programa i član Saveza židovske zajednice južnog Mainea. “Borili smo se protiv tlačitelja, pobijedili unatoč teškoćama, a onda smo svi jeli i slavili.”

Danas, Židovi slave Hanuku paljenjem hanukije, svijećnjaka sa devet krakova, osam noći, izgovarajući hebrejske molitve i jedući s prijateljima i obitelji. Tijekom Hanuke puno ljudi zaigra dreidl, igru u kojoj se vrti zvrk s četiri strane, s hebrejskim slovima na svakoj strani. Kako je izučavanje Tore bilo zabranjeno, djeca su se krila u spiljama pa kada je naišla patrola, sakrili bi spise i igrali dreidl. Korištenjem ove igračke u vrijeme Hanuke, Židovi se sjećaju tih hrabrih mališana.

Kao novac se koriste čokoladni novčići, gelt i jedino za vrijeme Hanuke, rabinima je bilo dozvoljeno igrati. Usput se pjevaju pjesme. U današnje doba, za Hanuku se razmjenjuju pokloni iako to nije nužno dio religijske povijesti. Kako Hanuka pada oko Božića, i za Hanuku se daju pokloni. Poruka Hanuke o posvećenosti i pronalaženju svijetla u mračnim vremenima i danas itekako vrijedi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu