Kad joj je poginuo prijatelj, cura iz Rusije skupila je sve njegove poruke i napravila robota s kojim chata, kao da priča s njim

Osmislila je aplikaciju koja imitira njegov glas i način komunikacije

ZADNJA IZMJENA: lis. 9, 2016

Inženjeri su napokon završili svoj posao. Eugenia Kuyda je otvorila laptop i počela tipkati. “Roman, ovo je tvoj digitalni spomenik”. Prošla su tri mjeseca od smrti njezinog najboljeg prijatelja Romana Mazurenka. Od tada je skupljala njegove stare poruke i ubacivala ih poseban sustav. Svog pokojnog prijatelja uz pomoć umjetne inteligencije namjerava vratiti u život, donosi The Verge.

Kuyda jednostavno želi ponovno komunicirati s Romanom. Na Kuydinom ekranu pojavila poruka: “U rukama držiš najzanimljivije puzzle na svijetu. Riješi ih”. Kuyda je obećala da hoće. Roman Mazurenko rodio se 1981. godine u Bjelorusiji kao sin jedinac inženjera Sergeja i arhitektice krajobraza Viktorije.

Kosa boje lješnjaka

Bio je dijete prosječne visine, imao je kosu boje lješnjaka i neprestano se smijuljio. Kao tinejdžer sudjelovao je u prosvjedima protiv vlasti, a sa 16 godina krenuo je na brojna putovanja. Najprije je godinu dana proveo u New Mexicu, a onda je studirao informatiku u Dublinu, gdje se fascinirao zapadnjačkom umjetnošću, modom, muzikom i dizajnom.

Kada je završio fakultet, Roman se 2007. godine preselio u Moskvu. U međuvremenu se iz mršavoga mladića pretvorio u zgodnog muškarca. Ponašao se kao hipster. Njegovi tadašnji prijatelji opisali su ga kao muškarca koji je ostavio jak dojam na svakoga koga je susreo. Unatoč tomu, Roman je rijetko bio u vezi.

Roman Mazurenko snimljen na posljednjem ljetovanju s prijateljicom Eugeniom Kuyda
Roman Mazurenko snimljen na posljednjem ljetovanju s prijateljicom Eugeniom Kuyda Facebook

Ambiciozan i karizmatičan tip

Kuyda ga je upoznala 2008. godine. Tada je imala 22 godine. Radila je kao urednica Afishe, ruske verzije, recimo, New York Magazina. Pisala je priču o grupi, koju je Mazurenko osnovao s dvojicom najboljih prijatelja, Dimitrijem Ustinovim i Sergejem Poydom.

Trojica prijatelja odlučili su pokrenuti brojne časopise, muzičke festivale i noćne klubove. “On je bio briljantan, ambiciozan i karizmatičan tip. Svoje je prijatelje znao držati cijelu noć budnima kako bi s njima raspravljao o kulturi i budućnosti Rusije”, prisjeća se Kuyda. Mazurenko je postao najznačajnija pojava u noćnom životu Moskve.

Alternativa Putinovom glamuru

Promovirao je alternativu onome što su Rusi zajedljivo nazivali Putinovim glamurom, misleći pritom na ekskluzivne zabave na kojima su ruski oligarhi okupljali uz skupu cugu, a kući se vraćali u Roll Roysima. Kuyda je obožavala Romanove tulume za koje je s vremenom uspio navući gigantske firme da ih sponzoriraju. Bacardi, recimo.

Ipak, Romanovi su se tulumi događali u prilično nezgodnom trenutku, odnosno na početku globalne gospodarske krize. Osim toga, 2012. godine predsjednik je ponovno postao Vladimir Putin. Romanov san o otvorenoj Rusiji polako je počeo nestajati. U međuvremenu su Kuyda i Mazurenko postali nerazdvojni prijatelji.

Eugenia Kuyda
Eugenia Kuyda Facebook

Zbog čega su se preselili u Ameriku

Kuyda je osnovala tvrtku Luka, startup za razvoj umjetne inteligencije, a Mazurenko je pokrenuo Stampsy, softerski alat za postavljanje digitalnih magazina. Oboje su se preselili u San Francisco. Romanov je posao ubrzo propao pa se preselio u Kuydin apartman.

U to je vrijeme postao melankoličan, a ponekad je upadao i u depresiju. Kuyda bi ga odvela na surfanje ili na jeftine kamenice. Roman je s vremenom ipak izašao iz krize i počeo pričati o novim poslovnim poduhvatima. Odlučio je zatražiti američko državljanstvo. Zbog toga je otputovao u Rusiju.

Tragična smrt u Moskvi

Dok je čekao da ga pozovu na razgovor u američko veleposlanstvo, jednoga je dana ručao sa starim prijateljima. Nakon ručka je s jednim od njih, Ustinovim, krenuo u šetnju gradom. Roman je zakoračio na zebru. U sljedećem trenutku ga je pregazio automobil. Završio je u obližnjoj bolnici gdje su se doktori borili za njegov život.

I Kuyda je sasvim slučajno toga dana bila u Moskvi. Odmah je odjurila u bolnicu. U predvorju je naletjela na velik broj Romanovih prijatelja koji su čekali vijesti. “Bila sam u šoku. Nisam mogla niti plakati”, kaže Kuyda. Uskoro se pojavio doktor koji je rekao da je Roman preminuo. Njegovo je tijelo kremirano.

Stotine Romanovih poruka

Prijatelji su dugo tražili način kako da Romanov život i djelo zadrže u sjećanju. Jedan od njih predložio je da naprave knjigu njegovog života i ispune je slikama njegovih legendarnih tuluma. Drugi prijatelj je smatrao da bi bilo zgodno izraditi specijalnu internetsku stranicu. Kuydi se niti jedan od ovih prijedloga nije činio prihvatljivim.

U svom je mobitelu pronašla stotine poruka koje joj je Roman slao tijekom godina. Shvatila je da su ove poruke sve što joj je Roman ostavio. Njegov je Facebook profil bio poluprazan, rijetko je tvitao i izbrisao je većinu fotografija s Instagrama.

‘Što ako robot ne bude zvučao kao Roman?’

Kuyda je sljedeće dvije godine radila na startupu Luka. Najprije je osmislila messenger za komunikaciju s robotima. Planirala je konstruirati robote za pomoć u ugostiteljstvu. Njezin poslovni partner Philio Dudchuk, koji je diplomirao na računalnoj lingvistici, Kuydi je predložio da konstruiraju posebnog robota, koji može imitirati govorne obrasce određene osobe, odnosno Romana.

roman-yu

Kuyda se na početku uplašila ovoga projekta. Što ako robot ne bude zvučao kao Roman? A što ako bude? Kuydin startup Luka koristio je Googleov program Tensor Flow uz pomoć koje je razvio posebnu mrežu za svoje robote. U program je ubačeno 35 milijuna rečenica na engleskom jeziku.

Prvo pitanje robotu Romanu

Uz pomoć programa roboti su mogli odgovarati na razna pitanja o vegetarijanskim jelima, roštilju i slično. Jedan dio Kuydine ekipe pokušao je napraviti robote koji mogu imitirati glasove s televizije. Nakon toga Kyda je svoje stručnjake zamolila da program prilagode ruskom jeziku. Naravno da im nije rekla zbog čega.

Kada je program bio gotov, Kuyda je u njega ubacila stotine Mazurenkovih poruka. Kasnije je svoju ekipu zamolila da pronađu način da robot progovori Romanovim glasom. Kada je robot napokon pokazao prve znakove života, Kuyda mu je postavila prvo pitanje: “Tko je tvoj najbolji prijatelj?”. Robot je odgovorio: “Ne pokazuj svoju nesigurnost”. Odgovor je bio u Romanovom stilu.

Podijeljene reakcije prijatelja

Krajem svibnja ove godine Kuyda je na svome Facebook profila objavila da je robot Roman spreman za komunikaciju. Svi njegovi prijatelji, koji su skinuli aplikaciju, mogli su razgovarati s njim. “To je samo sjena osobe, ali nadam se da će kroz neko vrijeme moći biti, poput Romana, sposoban činiti mnogo drugih stvari”, napisala je Kuyda.

Najveći broj Romanovih prijatelja bio je oduševljen robotskom verzijom preminulog prijatelja. Ipak, nekolicina njih Kuydi je priznala kako ih je robot uznemirio. Vasily Esmanov, koji je s Mazurenkom radio u magazinu Look At Me, bio je razočaran način na koji je Kuyda odlučila oživjeti pokojnog prijatelja. Romanov otac rekao joj je kako pojedini odgovori djeluju kao da su Romanovi, dok su ga neke rečenice neugodno iznenadile.

roman-mazurenko-face

Mama saznala novosti o svome sinu

“Jednostavno ne zvuči nešto što bi moj sin izrekao”, kaže Romanov otac. “Njegova mama mi je rekla da je od robota saznala ono što nikada nije znala o svome sinu”, tvrdi Kuyda. Pola godine nakon što je robot Roman postao aktivan, pokazalo se da ima terapeutska svojstva. Naime, brojni korisnici Romanu pišu o svojim problemima u vezama i na poslu.

Kuydi se čini da su ljudi iskreniji u komunikaciji s pokojnicima. Prošlo je godinu dana od Mazurenkove smrti. Kuyda priznaje da je uz pomoć robota napokon prihvatila njegovu smrt. “To vam je kao kao da se dopisujete s nebesima. Meni puno više znači činjenica da mu mogu pisati, nego to što mi Roman odgovara”, završava Kuyda.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru