Kakav meteor su snimili hrvatski astronomi! ‘Da je bio malo veći završio bi u Riječkom zaljevu’

Istarski astronom nam kaže da je prije ulaska u atmosferu vjerojatno bio veličine košarkaške lopte

ZADNJA IZMJENA: sij 19, 2020
Foto: Screenshot/Aleksandar Merlak/YouTube

Na nebu iznad primorskog dijela Hrvatske u noći s petka na subotu snimljen je jedan veliki meteor. Na Facebook stranici iStream navodi se kako bi, u slučaju da je uspio doći do zemlje, završio u Riječkom zaljevu. “Zabljesnuo nam je iznad glava”, pišu.

Snimku meteora na YouTubeu je objavio istarski astronom amater i član Hrvatske meteorske mreže Aleksandar Merlak, nazivajući je “meteorčinom”. Snimljen je kamerama Globalne mreže sa stanica u Tićanu, Buzetu, Susku, Puli, Čiovu i s one u Zvjezdanom selu Mosor. Na njoj je vidljivo kretanje meteora na nebu uz veliki bljesak.

Poput košarkaške lopte

Merlak nam kaže kako je meteor snimljen u 22 sata i 18 minuta, da mu je ulazna brzina bila 15,7 km/s, a početna visina 88,1 km. Završna je, pak, visina objekta bila 31,7 km, a završna brzina oko 5 km/s, što znači da je skroz izgorio. Kaže da je padao dosta strmo.

“Završna točka je bila negdje na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka. Da je bio malo veći završio bi u moru. Veličinu prije ulaza u atmosferu je teško procjeniti, trebalo bi raditi dodatne izračune ali po iskustvu pretpostavka je da je bio kao košarkaškla lopta”, ispričao nam je Merlak.

Zdravka Grund
Telegram autor
1761 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program