Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Kako je djevojka iz Pakraca ostala zarobljena u Vijetnamu 10 dana (i opet želi na egzotično putovanje)

Tri dana prije povratka Lani je lopov ukrao sve dokumente

FOTO: Privatna arhiva

Početkom godine Pakračanka Lana Tessari putovala je s dvije prijateljice u Tajland, Laos i Vijetnam. Mjesec dana su djevojke provele u Aziji, a samo tri dana prije povratka iz Vijetnama Lana je ostala bez putovnice.

Ispričala je kako su se prve noći u Ho Chi Minhu vratile nakon izlaska u iznajmljeni sobičak. Nalazio se na drugom katu privatne kuće u jednoj od mnogih prljavih, uskih ulica u dijelu grada omiljenom među backpackerima. “Odjednom sam čula viku jedne od frendica: ‘Lana! Netko ti je uzeo stvari! Vidjela sam ga da je sjedio na prozoru, skočio na balkon druge zgrade i otrčao niz stepenice!'” Probudila se i vidjela kako joj nema stvari. Odmah je zvala mamu da joj otkaže sve kartice.

Sama u Vijetnamu 10 dana

No, ostala je i bez putovnice. Dogodilo se to u četvrtak, a let za Hrvatsku bio je u ponedjeljak. “U Vijetnamu nema hrvatske ambasade, za ovo područje je zadužena ambasada iz Jakarte, Indonezija. I tako je počela drama koja je ukupno trajala dva tjedna. U petak popodne sam shvatila da plan rješavanja problema u par sati koji smo zamislile ovako: policija zbog izvješća o krađi, britanski konzulat za hitnu putnu ispravu, tajlandska ambasada za tranzitnu vizu i vijetnamski imigracijski ured za izlaznu vizu, baš i ne prolazi”, napisala je u svojoj priči Lana.

U konzulatu su joj Britanci objasnili da je to proces koji traje danima. Ostala je sama u Ho Chi Minhu. Nakon nekog vremena dobila je e-mail da je britanskoj ambasadi pao sustav pa su je uputili na talijansku ambasadu.

Želi ponovno na put

“Na svu sreću, Talijani su sve riješili u roku sat-dva te sam čekala još 4 dana na izlaznu vizu iz Vijetnama”, prisjeća se Lana i kaže da se, baš kako su to rekle prijateljice, nakon svega tomu ipak može smijati.

Iako je Lana zapela na drugom kraju svijeta bez dokumenata i bez hrvatske ambasade u blizini, ona bi ponovo htjela putovati u egzotične krajeve. Svoju priču je podijelila u sklopu nagradnog natječaja turističke agencije STA. Ako osvoji karte za željeno putovanje, kaže, povest će sa sobom brata Tomislava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više