Život

Kako je samoubojstvo velike indijske zvijezde pokrenulo potpuno ludilo i razotkrilo mračnu stranu Bollywooda

Slučaj Sushanta Singh Rajputa pokrenulo je niz neobjašnjivih događaja u koje su uključeni mediji, politika i cijeli Bollywood

Indian Bollywood actor Sushant Singh Rajput poses for a picture during the promotion of the upcoming Hindi film "Sonchiraiya", in Mumbai on January 7, 2019. (Photo by Sujit Jaiswal / AFP)
FOTO: AFP

Samoubojstvo 34-godišnjeg Sushanta Singh Rajputa, jednog od najpopularnijih indijskih filmskih glumaca, potreslo je cijelu zemlju, ali i filmsku industriju u kojoj se godišnje snimi više od 1.900 filmova. Rajput je pronađen obješen o stropni ventilator u svom domu u Bandri u Mumbaiju. Tijelo je pronašla njegova posluga, a policija nije naišla ni na kakve znakove borbe ili prisile. Milijuni Rajputovih obožavatelja njegovu su smrt doživjeli kao osobni gubitak.

U posljednje vrijeme u Indiji je 17 popularnih glumica te deset glumaca počinilo samoubojstvo. Premda je policija objavila kako je nepobitno utvrđeno da je riječ o samoubojstvu, u javnosti su se vrlo brzo počelo nagađati da je riječ o ubojstvu.

Odmah nakon njegove smrti najmanje tri obožavatelja počinila su samoubojstvo na istovjetan način, uključujući 30-godišnjeg televizijskog glumca i 13-godišnju djevojčicu. Indijski premijer Narendra Modi nazvao je Rajputa “bistrim mladim glumcem koji je prerano otišao”, a s obitelji je suosjećala cijela zemlja.

Nacionalna opsesija

U prvo vrijeme policija je sumnjala da je Rajputa teško pogodilo samoubojstvo Dishe Salian, njegove zadnje menadžerice, koja se pet dana prije njegove smrti bacila s 14 kata svoje zgrade. Medijima su se odmah počeli širiti često neprovjereni detalji o Sushantovoj karijeri, financijskom stanju, vezama, mentalnom zdravlju.

O njemu su opširno govorili njegovi liječnici, terapeuti, posluga, kuhari, prijatelji, menadžeri, obitelj… Svi su oni na Rajputov račun stekli svojih pet minuta slave. Bilo je tu svega; mizoginije, droge, novca, lova na vještice, curenja detalja policijske istrage, uplitanja političkih lidera, izbora pa sve do uhićenja jedne mlade bolivudske zvijezde, Rajputove 28-godišnje djevojke, glumice Rheje Chakraborty. Slučaj je na kraju postao nacionalna opsesija koja je polarizirala Indiju.

Nakon sveopće tuge i bola tragedija je dobila dramatičan obrat: Rajputov otac KK Singh podnio je tužbu protiv Chakraborty i šest drugih osoba, uključujući članove njezine obitelji, zbog navodnog poticanja na samoubojstvo, krađe, kršenje povjerenja, financijske prevare te mentalnog maltretiranja.

Rhea Chakraborty AFP

Polarizacija društva

Chakraborty i Rajput počeli su izlaziti u ljeto 2019. Živjeli su u njenoj obiteljskoj kući do 8. lipnja, tjedan dana prije nego li se Rajput vratio u svoju rezidenciju u Mumbaiju gdje je počinio samoubojstvo. Njegova djevojka Chakraborty odmah se požalila kako je “zaista tužno da 2020. u Indiji i danas moram platiti cijenu samo zato što sam bila u njegovom životu, što sam ga voljela i živjela s njim.”

Zbog smrti Rajputa Indija se podijelila i na dva politički suprotstavljena tabora. Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja “pravda za Rajputa”, a podignuta je tužba protiv osam bolivudskih zvijezda, koje su optužene da su ga natjerali na samoubojstvo.

Popularni glumac Kangana Ranaut, poznat po podršci vladajućoj stranci, na društvenim mrežama optužio je bolivudske elite da su Rajputa natjerali na samoubojstvo, da su ga proganjali, sabotirali njegovu karijeru jer nije dolazio iz “čiste” bollywoodske loze, odnosno kaste. Rajput je rođen u siromašnom obitelji, u siromašnoj državi Bihar, a tijekom sedam godina i glumio je u šest hit filmova.

Glumio je u bolivudskim hit filmovima AFP

U sve se uplela i politika

Tu kampanju najžešće je podržala Bharatiya Janata Party, vladajuća partija u Indiji. Ona je, tvrde analitičari, iskoristila smrt Rajputa kao adut na izborima u državi Bihara. Napravili su naljepnice, plakate i maske s Rajputovim portretom, uz slogan: “Niti smo zaboravili, niti ćemo dopustiti da netko zaboravi Sushanta.”

Oporbeni političari odmah su napali tu političku zloporabu tvrdeći da su vladajuća stranka i njegove pristaše za života zlobno napadali Rajputove filmove zbog promicanja hindu-muslimanskog prijateljstva i prikazivanja hindu-muslimanskih romansa.

Posebno su ga žestoko napali kad je javno osudio svaki nacionalizam i ekstremizam. Optužili su stoga vladajuću stranku da ga sada prisvaja, premda Rajput nikada nije bio njihov pristalica.

Tražila je zaštitu zbog optužbi i progona

Iako je policija potvrdila da nije bilo pronevjere sredstava s Rajputovih bankovnih računa i da novac nije prebačen na račune Rheje Chakraborty, istraga se pod pritiskom javnosti sve više usmjerila prema Rajputovoj prijateljici. Iako je Chakraborty odbacivala optužbe kao “neutemeljene” i “patetične”, rasla je mržnja dijela javnosti prema njoj, koja se postupno pretvarala u lov na vještice.

Optuživali su ju da je mafijašica te da je Rajputa navukla na drogu i natjerala ga na samoubojstvo. Na društvenim mrežama bombardirali su je optužbama da je manipulatorica, pohlepna za novcem, seksualni mamac koji je izveo crnu magiju da ga gurne u smrt. Zbog toga se glumica obratila Vrhovnom sudu moleći da ju zaštiti od “nepravednog suđenja u medijima.”

Također je uputila molbu ministru unutarnjih poslova da ju zaštiti jer su joj kuću 24 sata na dan opsjedali novinari i njeni neprijatelji. Život Rheje Chakraborty pretvorio se u pakao, no umjesto da ju zaštite, Vrhovni sud je pod pritiskom javnosti naložio Središnjem istražnom uredu da pokrene istragu o Rajputovoj smrti, premda je to bio pravni presedan.

Vozilo Hitne pomoći odvozi glumčevo tijelo AFP

Razbijanje patrijarhata i lov na vještice

Slavni glumac Swara Bhaskar ocijenio je da je “kampanja protiv Rheje nadrealna, šokantna, histerični lov na vještice, vođena mizoginijom, snagom javnog voajerizma i bodovima TV rejtinga.” Upozorio je kako je medijsko suđenje već donijelo presudu te da sada sudski organi moraju samo smisliti bilo koji razlog da je uhite.”

I bio je u pravu. U istragu se vrlo brzo uključio i Ured za kontrolu narkotika koji je optužio Rheju, njezinog brata Showika i još trojicu prijatelja da su nabavljali drogu i lijekove za Rajputa. Iako je policija opovrgnula optužbe da je Chakraborty gurala Rajputa u samoubojstvo te da mu je ukrala novac, ipak je ubrzo uhićena pod sumnjom da je s još deset osoba dilala kanabis i druge droge za Rajputa.

Kad je uhićena Rhea je nosila majicu s natpisom : “Ruža je crvena, ljubičice plave, razbijamo patrijarhat, ja i ti.” Te su riječi na društvenim mrežama podijelile brojne bolivudske zvijezde, influenceri i obični građani u znak podrške.

Uhićenje Rheje Chakraborty AFP

Rajput pokazivao simptome depresije

Odvjetnica Karuna Nundy okarakterizirala je istragu protiv Chakraborty kao “kaznenu ekspediciju” te je naknadno uhićenje Rheje nazvala “zadovoljavanjem izbornih ambicija vladajuće stranke u Biharu.” Nundy je kazala kako je posrijedi “fašistički koktel medija, politike i zlouporabe pravnog sustava” te je zaključila: “Atvara se spektakl kako bi se odvratila pozornost od katastrofalne ekonomske situacije u zemlji te lošeg upravljanja epidemijom koronavirusa. Jer jedno i drugo je pogubno za vladajuću stranku.”

No tijekom histerije pojavile su se informacije koje su bacile posve novo svjetlo na cijeli slučaj. Dnevni list Indian Express izvijestio da je policija u Mumbaiju utvrdila da je Rajput pokazivao simptome kliničke depresije te da su ga liječili psihijatri, a dnevnik Times Now iz Mumbaija objavio je da je u njegovoj kući pronađena medicinska dokumentacija koja to potvrđuje te tablete protiv depresije.

Utvrđeno je također da je nekoliko dana prije samoubojstva Rajput na Googlu tražio informacije o šizofreniji, bipolarnom poremećaju i bezbolnoj smrti. Trojica psihijatara i jedan psihoterapeut potvrdili su da se Rajput liječio kod njih.

Puno kompliciranija priča

Kako je u indijskim medijima strogo zabranjeno pisati o mentalnim bolestima, to otkriće zaprepastilo je javnost. Saznalo se, među ostalim, da je tijekom putovanja u Europu s Rhejom Chakraborty, Rajput prošle jeseni pao u duboku depresiju, zbog čega su se ranije vratili u Indiju.

Par se tada prestao pojavljivati u javnosti, plašeći se da će, ako se pročuje za Rajputovu mentalnu bolest, to uništiti njegovu karijeru. Utvrdilo se također da je Rajputu postavljeno više dijagnoza, od manične depresije i šizofrenije do bipolarnog poremećaja.

Jedan zajednički prijatelj ispričao je novinarima kako je Rhea učinila sve kako bi pomogla Rajputu pa se on čak uselio u njezinu obiteljsku kuću gdje su ga njeni roditelji čuvali kao da je njihovo vlastito dijete. No Rajputov otac energično je opovrgnuo da je njegov sin imao bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem.

Nemogućnost izlaska iz okvira kasti

Iako i njegovi prijatelji priznaju da je Rajput imao zdravstvenih problema, upozoravaju da nije mogao izdržati pritiske jer je bio autsajder u Bollwoodu, nije ima ljude koji su ga štitili i gurali te da je njegov uspon bio neprihvatljiv za već etablirane bolivudske dinastije koje vladaju indijskom filmskom industrijom.

Filmski kritičar koji je želio ostati anoniman izjavio je da je Rajputova smrt definitivno izbacila surovu istinu u prvi plan: Bollywood ne prima ljude koji nemaju prave veze i utjecajne prijatelje.

U Indiji, koja je i dalje strogo podijeljena na klase, takvo šikaniranje ljudi iz nižih slojeva je uobičajeno i svakodnevno. Pa, dakako, i u filmskom gradu Bollywoodu, centru indijske filmske produkcije na hindi jeziku.

Industrija za 3,6 milijardi gledatelja

Bollywood se nalazi se u šumovitom predgrađu Mumbaija, a ime je složenica od početnih slova Bombay, kako se prije zvao Mumbai, i Hollywood. Ima devetnaest divovskih studija te nekoliko desetaka otvorenih lokacija na kojima se mogu snimati scene i s tisućama statista.

Svi ti kapaciteti zauzeti su dvije godine unaprijed. Indijske filmove u prosjeku godišnje u 16.327 kino dvorana gleda oko 3,6 milijardi gledatelja, što je za milijardu više od američkih filmova.

Produkcija jednog indijskog filma stoji oko 1,5 milijuna dolara plus troškovi reklame koji iznose oko 500.000 dolara dok je zarada prošle godine iznosila 1,3 milijarde dolara.

Milijuni dolara zarade

U Bollywoodu se godišnje snimi čak 400 uglavnom melodramskih filmova u kojima dominiraju glazba, ples, romanse, pjevanje, ljubavne drame, uplitanje roditelja u veze svoje djece, obiteljske svađe, akcije, bračni trokuti, otmice, korumpirani političari i na kraju tragičan kraj s puno suza, slomljenih srdaca, a nerijetko i nesretnih smrti. Seksa u takvim filmovima gotovo i nema, a eksplicitnijih ljubavnih scena vrlo je malo.

Najveće filmske zvijezde zarađuju godišnje milijune dolara, žive u velebnim kućama, uživaju u raskoši, svaki njihov korak prati golema medijska pompa pa zbog toga njihova popularnost poprima nevjerojatne razmjere koje je u Europi teško razumjeti.

Za indijske prilike oni enormno zarađuje. Najveće ženske zvijezde zarađuju po filmu više od 1,5 milijuna dolara, ali to nije ništa u odnosu na njihove muške kolege koji zarađuju i po deset puta više.

Druga strana medalje

Unatoč tomu, u posljednje doba ubilo se čak sedamnaest iznimno popularnih glumica i desetak glumaca. Poput smrti Rajputa tako je i samoubojstvo velike zvijezde Jiah Khan teško pogodilo ljubitelje filmske umjetnosti u Indiji. Njena tragična sudbina pokazala je da nesretnih ljubavi nema samo na filmu.

Prelijepa 25-godišnja Jiah Khan također se objesila u svom stanu u Mumbaiju. A imala je sve: bila je lijepa, slavna, već se i obogatila, pred njom je bila veličanstvena karijera. No, nesretna ju je ljubav slomila: nekoliko dana nakon njene smrti policija je uhapsila njezina dečka, 21-godišnjeg glumca Suraja Panchalu, sina dvije filmske megazvijezde, kojeg sumnjiče da ju je toliko maltretirao da ju je otjerao u smrt.

Premda je Jiah ostvarila san milijuna mladih Indijki, njena je sudbina otkrila kako život filmskih zvijezda ipak nije samo slava, blještavilo i bogatstvo.

Vječna opsesija

Unatoč tome, svake godine u Mumbai stižu deseci tisuća djevojaka i mladića željnih slave. Uz pune sreće i pripadnosti odgovarajućoj klasi, potrebno je i vrhunsko glumačko, plesno i pjevačko umijeće. Međutim, ni to nije dovoljno: ništa im od toga neće pomoći ako nisu izvanserijski ljepotani i ljepotice. U Bollywoodu naprosto nitko nema šanse za uspjeh ako nije mlad i lijep.

Bollywoodski filmovi produkcijski su vrlo zahtjevni, u prosjeku traju tri sata, a bez obzira na sadržaj, nema filma u kojemu ne dominiraju glazba, pjevanje i ples. Time se, očito, zamjenjuju ljubavne scene i seks. U svakom filmu obvezno se isprepleću svi mogući osjećaji: od ljubavi, zavisti i ljubomore do očaja, tuge, radosti, mržnje…

No čim kroz golema željezna vrata i u pratnji čuvara posjetitelji napuste Bollywood, najveću svjetsku tvornicu snova, kao i svi ostali, pa i glumci, suoče se s tragičnom indijskom stvarnošću: sirotinjskim naseljima bez struje i vode u kojima se nikada ne gledaju filmovi snimljeni samo nekoliko stotina metara od njihovih domova.

Nastavite čitati