Kako je u Njemačkoj nakon uvođenja lockdowna? Glavni epidemiolog kaže da je oprezno optimističan

'Krivulja rasta novih zaraza pada, ali mi jednostavno ne znamo radi li se o stabilnom trendu ili ne'

ZADNJA IZMJENA: stu 12, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Šef središnjeg državnog epidemiološkog instituta Robert Koch izrazio je u četvrtak optimizam glede usporavanja porasta broja novozaraženih u Njemačkoj, ali ističe da se ne može govoriti u prekretnici.

“Možemo govoriti o opreznom optimizmu. Krivulja rasta novih zaraza pada, ali mi jednostavno ne znamo radi li se o stabilnom trendu ili ne”, rekao je Lothar Wieler. Direktor Instituta Robert Koch je rekao kako računa s tim da će se broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje povećavati.

‘Mjera ćemo se morati držati cijelu zimu’

“Mi moramo računati i s tim da će bolnice polako dolaziti do ruba kapaciteta”, rekao je Wieler i rekao kako to nije povezano s bolničkom tehničkom infrastrukturom nego s nedostatkom zdravstvenog osoblja, djelomično i zbog toga što je velik broj zdravstvenih radnika zaražen koronavirusom.

Wieler je pozdravio vijesti o uspješnom testiranju cjepiva protiv koronavirusa, ali je upozorio na to da će biti potrebno i dalje čitavu zimu držati se mjera protiv širenja pandemije. “Ne preostaje nam ništa drugo nego još par mjeseci držati zube stisnutima”, rekao je Wieler.

Upraviteljica urgentnog centra RKI Ute Rexroth smatra da bi broj novozaraženih rastao mnogo brže da početkom studenog nisu uvedene nove mjere zatvaranja u Njemačkoj. “Moglo bi biti mnogo gore. Ovo je veliki uspjeh koji treba zahvaliti disciplini građana”, rekla je Rexroth.

U studenome su značajno pooštrili mjere

Sljedećeg ponedjeljka njemačka vlada i savezne pokrajine raspravljaju o eventualnim novim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

U studenome je Njemačka pooštrila dotadašnje restriktivne mjere protiv pandemije te je na mjesec dana uvedeno potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, uz mogućnost isporuke hrane za van, zabrana hotelima da primaju turiste, a ne rade ni kulturne ustanove. Nastava u školama i dalje se odvija uz fizičku udaljenost, a vlada je preporučila smanjivanje društvenih kontakata, što uključuje i preporuku rada od kuće.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program