Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Kako mozak mame reagira na bebin plač i što se s njim događa kada rodi? Stvar je, zapravo, posve fascinantna

Nekoliko studija je proučavalo što se događa s mozgom žene kad rodi

FOTO: Wikimedia

Majke vrlo brzo nauče prepoznavati što znači plač njihove bebe. Bebe različito plaču kada su gladne, kada im nije udobno, kada su preplašene. Plač je bebama jedino oružje za preživljavanje. Već za nekoliko trenutaka kako postanu majke, žene počinju učiti kako prepoznati razliku u plaču novorođenčeta, a to im pomaže da razumiju što bebi treba. Kako se pokazalo, postoji razlog zašto majke brzo uče kako interpretirati bebin plač. Majčin se mozak adaptira da bi odgovorio na zahtjeve bebe.

Postoji puno zanimljivih studija o tome što se događa u majčinom mozgu kada beba plače. Iako izgleda kao jednostavan proces, beba plače-majka reagira, studija objavljena u časopisu Journal of Neuroendocrinology, objašnjava da zapravo postoji nevjerojatna količina moždane aktivnosti i korespondirajući sustav koji sudjeluju u majčinoj reakciji.

Porast dopamina pomaže pripremi mozga za roditeljstvo

Studija iz 2011. objašnjava da postoje različita područja u mozgu koja su involvirana kada beba zaplače. Studija tumači kako se majčin mozak “uključuje” na zvuk plača. Znanstvenici nagađaju da se u majčinom mozgu dogodi puno malih promjena već tijekom trudnoće, a važan je i značajan porast hormona dopamina koji pomaže pripremi mozga za roditeljstvo.

Osim dopamina, veliku ulogu u regulaciji majčinog raspoloženja i odgovoru na bebin plač, ima oksiticin. Kada majka stavi bebu na grudi, oksitocin preplavljuje majčin mozak i promovira povezivanje, sućut ali i hormone “dobre volje” koji pomažu stvaranju majčine bliske veze s djetetom. Puno hormona pomaže i sustavu nagrađivanja, ispunjavajući majčin mozak srećom u brizi za bebu. To je prirodan put koji osigurava da majke uživaju brinući se za svoje novorođene bebe.

Majke koje doje osjetljivije su na moždanoj razini

Ista je studija utvrdila da mogu postojati i razlike u lučenju hormona i njihovoj regulaciji između majki. Majke koje su djecu rodile vaginalno pokazuju jaču reakciju mozga na plač djeteta 2 do 4 tjedna poslije poroda nego one majke koje su rodile carskim rezom. Majke koje doje osjetljivije su na moždanoj razini nego majke koje daju nadomjesno mlijeko. To ne znači da su one bolje majke nego samo ukazuje na malene razlike u hormonima koji su možda potrebni za proizvodnju mlijeka i regulaciju.

Majčin je mozak fino podešen pa reagira samo na plač vlastite bebe i automatski filtrira plač druge djece da bi se majka mogla fokusirati na vlastito dijete. Nedavna studija iz 2017. godine potvrdila je da su promjene koje se dešavaju na razini mozga majke vrlo stvarne i događaju se svim majkama na svijetu. One tjeraju majku da se pobrine za dijete i pomažu joj da napravi sve što treba da najbolje zbrine bebu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više