Život

Kakva nova epizoda Generala! Navojec otišao u zatvor, pazite, s Gucci torbicom, zli četnici se bore pod Titovom slikom

Hit HRT-ova serija, nažalost, privodi se kraju. Izvukli smo najbolje detalje iz pretposljednje epizode

U ponedjeljak navečer emitirana je pretposljednja, sedma epizoda serije General, koja bi trebala vjerno prikazivati život i djelo generala Ante Gotovine. No, apsolutno svaka dosadašnja epizoda izazvala je masovno ruganje u medijima i na društvenim mrežama, uglavnom zbog loše produkcije, smiješnih dijaloga, ulagivanja Vladi i urnebesnih grešaka koje im se uporno događaju. Tako ni ova epizoda nije iznevjerila.

Jedan od većih hitova sinoć je svakako bila Gucci torbica koju Goran Navojec, u ulozi pukovnika, sprema s ostalim stvarima dok se pakira za vojni zatvor:

Gucci neseser screenshot HRT

Nova epizoda promovira Krstičevića

Zabavno je i kako se serija, ponovno, bavila promocijom pojedinih članova Vlade. Nakon što smo se u trećoj epizodi divili hrabrosti ministra Medveda, u ovoj smo se prisjetili ratnog djelovanja ministra obrane Damira Krstičevića.

Naime, u jednoj od scena Gotovina uoči Oluje zove zapovjednika IV i VII brigade. Gospodina iz VII brigade oslovljava vojnim činom i samo s – Ivo, tako da nemamo pojma o kome se radi. No, ovog iz IV brigade oslovljava prezimenom, kako bismo bili informirani da je na vezi Krstičević.

Mladi Damir Krstičević screenshot HRT

Spektakularna scena zavođenja

Posebno upečatljiva scena pretposljednje epizode je ona u kojoj su Bobetko i Gotovina a uredu, a ulazi mlada bojnica iz Zagreba, Dunja Zloić. Odmah značajno gleda generala Gotovinu, a nakon toga se obraća Bobetku, koji bi te večeri s njome trebao za Zagreb.

“Bilo bi sjajno da imate u helikopteru jedno mjesto viška”, govori Bobetko, a bojnica mu odgovara: “U helikopteru imamo vaše mjesto ukoliko večeras putujete za Zagreb.” Nakon toga i Bobetko, kojeg glumi Nadarević, primjećuje ljepotu mlade bojnice: “Bilo bi ludo propustiti priliku, s takvom ljepoticom, gore visoko pod zvijezdama”.

Nakon toga Bobetko izlazi iz ureda, a bojnica govori Gotovini da mu nosi dobru vijest na što on odgovara: “Za nas bi najbolja vijest bila kada bi Vi večeras ostali tu s nama pa da Vas pozovemo na jednu malu večericu uz more”, govori Gotovina, a ona odgovara da ga ne bi odbila da je neko drugo vrijeme. Naravno, general je uporan i pita je li moguće da na večeru odu kada dođe u Zagreb nakon rata i ako ona još uvijek bude slobodna. U pozadini svira lagana romantična glazba.

Nakon toga Gotovina pita: “Kako se tako lijepa djevojka odlučila otić u rat”, na što se bojnica malo uvrijedi i kaže kako je kao i drugi koji misle da žene ne mogu biti jednako domoljubne kao muškarci. Na to Gotovina kaže: “Ja zbilja tako ne mislim, a htio bi s Vama ostati u dobrim odnosima jer ako me sreća posluži, ja ću Vas jednom zaprosit, svega mi”. Bojnica na to sramežljivo saginje glavu i pruža mu ruku kako bi se pozdravila i rukovala, general još ne odustaje: “Pa vi meni dajete svoju ruku, znači pristajete?”, govori joj.

Gotovina govori bojnici Zloić kako će je zaprositi screenshot HRT

‘Kakav grb, kakav novac, kakve kokarde…’

Ubrzo se u kadru pojavljuje Dinara, Gotovina zaključuje kako je Knin ključ oslobođenja Hrvatske i govori: “Kada razbiješ osinje gnijezdo, odoše i ose”. Badnjak provode na Dinari, oko vatre su se skupili s vojnicima koji u jednom trenu počinju pjevati “U to vrijeme godišta”, dok na vatri peku slaninu. Dolazi jedan od vojnika i žestoko kritizira generale ne shvaćajući da je Gotovina kraj njega, sve prolazi uz šalu, ali nasamo mu Gotovina govori:

“Na Božić se nikoga ne šalje u zatvor, čak ni kad je u pitanju ružno remećenje vojnog morala jer Božić je kršćanski praznik, vrijeme praštanja, ali u buduće malo skrati taj jezik, pogotovo na Badnjak, jesi čuo“. U sljedećoj sceni su Gotovina i Lošo (Filipović) raspravljaju o planu da se Srbima da država u Hrvatskoj. Imali bi zastavu, grb i vlastitu valutu. Ovdje vidimo rijetko bijesnog Gotovinu koji govori: “Kakav grb, kakav novac, kakve kokarde, kakav ku*ac?!“. Lošo je oduševljen tom borbenosti, ali smiruje ga dobrim vijestima, takav plan je odbijen.

‘Kakav ku*ac’, kaže Gotovina screenshot HRT

Srbi na zidu imaju Titovu sliku

Ubrzo kreće cijela procedura oko Oluje, akcija je odobrena, kreće se u 5 ujutro. Pukovnik kojeg glumi Navojec odjednom je opet na slobodi, nije u zatvoru u koji se ranije u epizodi sam strpao. Ujutro prije početka Oluje Gotovina zove zapovjednike, prvi je Krstičević, jedino se, dakle, njega predstavlja: “Zapovjednik IV gardijske, gospodin Krstičević!”

Sljedeća scena prebacuje se u središte okupiranog Knina, na srpskog potpukovnika Mićka. U uredu zapovjedništva zločesti četnici na zidu nemaju portret Slobodana Miloševića ili recimo Milana Martića nego se, totalno logično, bore pod slikom Josipa Broza Tita.

Titova slika u srpskom uredu screenshot HRT

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu