Život

Kakvi heroji. Ovo su priče troje umirovljenih liječnika koji se vraćaju u bolnice pomoći oboljelima od Covida

Telegram je razgovarao s troje liječnika koji se sada, usred epidemije, ponovno stavljaju na raspolaganje

Hrvatska liječnička komora pozvala je u subotu umirovljene liječnike da se jave kako bi pomogli u borbi s Covidom-19. “Na zamolbu ministra Vilija Beroša uputili smo poziv umirovljenim kolegama koji su još članovi komore, kako bi se, ako to mogu, stavili na raspolaganje i ako bude potrebe, da se aktiviraju u zdravstvenim ustanovama”, rekao je u nedjelju predsjednik Komore Krešimir Luetić.

Dodao je i kao se već jučer javilo 15 umirovljenih liječnika, a kako saznajemo iz Komore, danas je taj broj narastao na 48. Kažu i kako se javljaju liječnici iz cijele zemlje. Telegram je razgovarao s dvojicom umirovljenih liječnika i jednom liječnicom koji su se stavili na raspolaganje. Radi se o dr. Vladimiru Gašparoviću, dr. Vesni Imerović i dr. Edinu Zujoviću.

Dr. Vladimir Gašparović – internist, intenzivist, specijalist hitne medicine

Dr. Vladimir Gašparović, intenzivist, internist, specijalist hitne medicine i nefrolog Vjekoslav Skledar

Dr. Gašparović ima 72 godine i već je tri i pol godine u mirovini. “Ali ja još uvijek aktivno radim ono što je dozvoljeno. Četiri sata uz ugovor o dijelu”, kaže nam liječnik koji je internist, nefrolog, specijalist hitne medicine i intenzivist. Godinama je obnašao i dužnost rukovoditelja Centra za hemodijalizu u zagrebačkoj Klinici za unutarnje bolesti Rebro te je bio pročelnik Zavoda za hitnu i intenzivnu medicine na Rebru. Predsjednik je Hrvatskog društva za hitnu i internističku intenzivnu medicinu.

“Očito je da je zdravstveni sustav enormno opterećen. Je li u kolapsu, kao što neki govore, ja to ne znam točno. Ali razumljivo je, što iz razbuktavanja epidemije u našoj zemlji, što iz činjenice da neki kolege i medicinske sestre obolijevaju, a neki idu u izolaciju, da dolazi do manjka osoblja, kako liječnika, tako sestara”, objašnjava nam zašto se javio i dodaje:

“Mislio sam, obzirom da sam čitav život radio u intenzivnoj internoj medicini, da je vrijeme da se stavim na raspolaganje sustavu. Čini mi se važno da se čovjek legitimira u sustavu i ako postoji potreba da sustav pozove gdje treba doći”. Ipak, još uvijek ne zna što bi točno radio.

“Zapravo, koliko sam ja ministra Beroša shvatio u njegovom pisanom tekstu, jedno mjesto mora procjenjivati gdje je najveći nedostatak bilo kojeg profila kadra i tamo bismo trebali pokušati pomoći koliko se može. Još uvijek ne znamo što bismo točno trebali raditi ni kada bismo trebali početi, to će ovisiti o sustavu koji treba vidjeti tko se sve prijavio i gdje bi tko došao u raspored”.


Dr. Vesna Imerović – specijalist opće medicine

Dr. Vesna Imerović, specijalistica opće medicine Vjekoslav Skledar

Dr. Imerović ima 72 godine i u mirovini je od 2015. godine. Kako nam kaže, ima 43 godine staža jer je radila nešto duže nego što je trebala. Braniteljica je, bila je šefica Hitne u Sisku, a radila je i kao voditeljica ambulante u Lekeniku. “Specijalist sam opće medicine i imam postdiplomski iz hitne medicine. Iako sam u mirovini, povremeno još uvijek mijenjam liječnike kada me trebaju. Pokretna sam, cijeli život vježbam, aktivna sam iako imam sto bolesti, ali kažu ljudi da se to na meni ne vidi”, priča nam.

Kako kaže na poziv Komore odazvala se jer voli raditi, voli svoj posao i voli ljude. “Ja sam od malena znala da ću biti liječnica, samo to sam i upisala i samo to sam radila 43 godine s ljubavlju. Meni je najljepše dok radim, a pogotovo sada kada sam u potresu praktički ostala bez svega. U tuđem sam stanu sa svoja dva mala peseka i javila sam se da pomognem kolegama i ljudima”, govori nam u dahu i dodaje:

“Mene uvijek svi mogu nazvati, pro bono, najsretnija sam kad mogu pomoći”, priča nam ona umirovljena liječnica koja čeka da joj jave gdje i kako može pomoći”. Naglašava i kako ima široku lepezu znanja, radila je na hitnoj, išla u kućne posjete, mrtvozornik je, a i dobro se služi računalom.

“Sigurno bi se moglo naći nešto kako bih ja mogla pomoći”, kaže i dodaje kako se sama javila Komori još kada je krenuo prvi val koronavirusa. “Tada sam već dva dana živjela u studentskom domu u Cvjetnom naselju i javila sam im se trebaju li liječnike. Tada su mi rekli da još nitko ne traži, ali sada sam im se ponovo javila. To je u meni, nije to nešto altruistički, jednostavno sam takva. To je moj smisao života”, zaključuje.


Dr. Edin Zujović – transfuziolog

Dr. Edin Zujović, transfuziolog Privatni album

Dr. Zujović ima 69 godina, a nije nam htio reći kada je otišao u mirovinu jer kaže, liječnik samo administrativno može otići u mirovinu. “Liječnik liječi i pomaže dok je živ, ovisi o njegovom psihofizičkom, intelektualnom, zdravstvenom i moralnom stanju”, govori nam Zujović koji se već jednom iskazao kada je zdravstvenom sustavu trebala pomoć. Naime 91. godine on je otišao u Vukovar kako bi liječio ranjenike.

“Čovjek se ne rađa kao liječnik, ni kao astronaut, ni kao učitelj. Kada postanete liječnik vi ste odlučili da ste uvijek tu za druge, za čovjeka. Korijen moje odluke da se odazovem Komori potječe iz vremena prije 29 godina. Ista takva odluka dogodila se i 91. godine kada sam kao liječnik dragovoljac otišao u vukovarsku ratnu bolnicu”, govori i dodaje:

“Ovu situaciju nećemo usporediti s ratom, ali imamo velik broj pacijenata i velik broj zdravstvenih djelatnika koji ispadaju iz rada, ako zbog ničeg drugog onda zbog izolacije koja traje od 10 do 14 dana. Ja sam transfuziolog, koji spada u kirurške djelatnosti. Ja mogu, što sam rekao i Komori, raditi i bilo što drugo kao liječnik. Ja se ne stavljam u usporedbu s našim vrhunskim epidemiolozima koji daju ogromni obol ovoj situaciji. Sam poziv je došao jer nitko ne zna do kada će ovo trajati niti u kakvoj će biti ekspanziji”.

I dr. Zujović nam kaže kako još uvijek ne zna što bi trebao raditi ni kada bi trebao početi. “Oni imaju naše podatke i može biti da ću samo sjediti na telefonu i odgovarati na pitanja. Ali velika je i lijepa uloga dati 5,6 suvislih odgovora ljudima koji nisu medicinske struke, a možda su u panici. Sigurno neću brojati oboljele, u skladu s našim iskustvom, godinama staža i starosti odlučit će što radimo”, zaključuje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu