Kakvo je stanje u europskim državama nakon 2 tjedna lockdowna? Izvukli smo brojke

Unatoč određenim ohrabrujućim pokazateljima, vlade smatraju da još nije trenutak za popuštanje ili ukidanje mjera

ZADNJA IZMJENA: stu 16, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Prošla su otprilike dva tjedna otkako se u Europu vratio lockdown: nešto blaža verzija karantene od one u proljeće uvedena je krajem listopada i početkom studenog u više europskih zemalja, uključujući ekonomsko-političke teškaše, Njemačku i Francusku.

Kada su restrikcije uvođene, odlučeno je da će imati okvirni rok trajanja od najmanje mjesec dana, ali da će mjere, nakon dva tjedna, ponovno biti razmotrene. No, unatoč određenim ohrabrujućim pokazateljima, koji ukazuju da u pojedinim zemljama rast broja novozaraženih usporava, nijedna država zasad ne razmatra labavljenje ili ukidanje restrikcija.

Što kažu u Parizu i Berlinu

Dapače, u dijelu zemalja počele su se primjenjivati još strože mjere. Slovenija je uvela online nastavu, zatvorila većinu trgovina, zaustavila javni prijevoz i dodatno ograničila druženja. U Austriji se od utorka na tri tjedna zatvaraju trgovine, osim prehrambenih i ljekarni, a od ljudi se traži da ne izlaze, osim iz opravdanih razloga, poput kupnje namirnica ili vježbanja.

Francuze je njihov premijer Jean Castex izvijestio da barem još dva tjedna ne očekuju bilo kakvo popuštanje mjera jer bi to, poručio je, bilo neodgovorno. U Njemačkoj se upravo danas održava video-sastanak kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina o epidemiološkoj situaciji.

Razgovarat će o učinkovitosti “light lockdowna”, uvedenog prije dva tjedna, ali na stolu nije ublažavanje, nego dodatno pooštravanje restrikcija. Ministar gospodarstva Peter Altmaier preko vikenda je dao naslutiti da bi stroge mjere mogle ostati na snazi još nekoliko zimskih mjeseci.

Stručnjaci oprezno optimistični

To, međutim, ne znači da ne postoje određeni pomaci, koje stručnjaci smatraju ohrabrujućima. Šef središnjeg epidemiološkog instituta u Njemačkoj prije nekoliko je dana ustvrdio da postoje razlozi za oprezni optimizam jer izgleda da krivulja rasta novih zaraza raste manje ubrzano, da se polako izravnava, što bi značilo da se usporava rast broja novozaraženih.

Međutim, još je prerano prognozirati radi li se o stabilnom trendu, upozorio je Lothar Wieler, napomenuvši i da je na na intenzivnoj njezi više pacijenata oboljelih od Covida nego u travnju. S druge strane, reprodukcijsi faktor virusa pao je, prema službenim podacima, ispod 1, odnosno ispod razine iz listopada. Taj broj pokazuje koliko osoba zarazi jedan oboljeli pojedinac; cilj je da R faktor bude ispod 1.

Usporio rast novih slučajeva

Podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) o stopi zaraze u posljednjih 14 dana na sto tisuća stanovnika također sugeriraju da se u Njemačkoj usporava rast broja oboljelih. Rast, dakle, po toj statistici još uvijek postoji, ali nije jednako brz kao prije uvođenja novog lockdowna. U drugom tjednu strogih mjera primjećuje se lagano usporavanje tog rasta.

U Francuskoj se, pak, u drugom tjednu strogih restrikcija može vidjeti lagani pad te dvotjedne stope koju bilježi ECDC. Prošle nedjelje, desetak dana nakon uvođenja strogih mjera – koje uključuju ograničeno kretanje i druženje, rad od kuće, zatvaranje kafića, restorana i većine trgovina – Francuska je imala 988,2 slučaja na sto tisuća stanovnika u 14-dnevnom razdoblju (prema ECDC-u).

Pritisak na zdravstveni sustav

Otad je ta brojka u blagom padu; sredinom prošlog tjedna iznosila je 941,6; jučer (nedjelja) bila je na 880,4. Kao i u Njemačkoj, R faktor je i u Francuskoj, prema podacima koje su objavili mediji, pao ispod 1 te se sada kreće između 0,8 i 0,9. Premijer Castex je, pak, u četvrtak izvijestio da se broj novi slučajeva tijekom novog lockdowna smanjio za 16 posto.

Unatoč tim pokazateljima, podsjetio je građane da trebaju ostati oprezni te ustvrdio da bi bilo neodgovorno već sada popustiti mjere jer su postignuti rezultati još uvijek krhki. Stroge restrikcije primjenjivat će se još najmanje dva tjedna. Problem je još uvijek i situacija u zdravstvenom sustavu. Broj hospitaliziranih je veći nego u proljeće, dok se vrhunac očekuje tek ovog tjedna.

Kako lockdown prolazi u Belgiji

Početkom studenog šestotjedni lockdown uvela je i belgijska vlada. U proljetnom valu pandemije Belgija je bila jedna od najteže pogođenih europskih zemalja, s velikim brojem smrtnih slučajeva. Stopa smrtnosti u toj državi i dalje je, prema podacima ECDC-a, među najvišima u Europskoj uniji.

U isto vrijeme, međutim, izgleda da se rast novih slučajeva zaraze usporava. Dnevne brojke novozaraženih, kao i u mnogim drugim državama, variraju, ali statistika ECDC-a ukazuje da je stopa novih slučajeva na sto tisuća stanovnika u dvotjednom razdoblju u blagom padu: sredinom prošlog tjedna je, primjerice, iznosila 1185, a ove nedjelje 775,8.

Zašto ostaju stroge mjere

Prema izvješću Brussels Timesa, i vladini savjetnici ustvrdili su da se broj novih zaraza polako smanjuje, kao što je u blagom padu i broj novih hospitalizacija, no situacija na intenzivnoj njezi je nepromijenjena, jednak broj pacijenata treba intenzivnu skrb.

Unatoč određenom poboljšanju situacije u zemlji, prošlog je petka odlučeno da mjere ostaju na snazi još barem dva tjedna. Pogotovo s obzirom na to da se danas otvaraju škole, nakon što je vlada, kao jednu od mjera, bila produljila jesenske praznike do 16. studenog.

Kako je u susjednoj Sloveniji

Statistika ECDC-a ukazuje na usporavanje stope rasta novih slučajeva u proteklih tjedan dana i u Sloveniji. Dvotjedna stopa na sto tisuća stanovnika i dalje je visoka, ali je zadnjih nekoliko dana pala ispod tisuću.

O tom je usporavanju neki dan govorio i glasnogovornik slovenske vlade za Covid Jelko Kacin, upozorivši, međutim, da još nikako nije vrijeme za opuštanje te da je i u Sloveniji – kao i u drugim europskim državama – zdravstveni sustav pod vrlo ozbiljnim pritiskom.

“Zadnji podaci jasno govore o usporavanju širenja virusa, no stanje u bolnicama ostaje vrlo ozbiljno”, kazao je, kako izvještava Hina, u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Kacin, dodavši da nema nikakvog razloga za popuštanje mjera ili opuštenost stanovništva idućih dana i tjedana.

Austrija u trotjednom lockdownu

Epidemiologinja Mateja Logar ustvrdila je, pak, u nedjelju da je već uspjeh to što je krivulja izravnana, broj novooboljenih manji, a širenje virusa usporeno. Ipak, ne smatra da se može zaključiti da se situacija smirila. Tek treba pričekati da počnu djelovati dodatne mjere, koje je slovenska vlada donijela prije nekoliko dana.

Daleko strože restrikcije uvela je i Austrija. Od početka studenog imali su zatvorene restorane, muzeje, koncertne dvorane, nije bilo društvenih događanja, a tijekom noći vrijedio je policijski sat. No, situacija se nije popravila, pa je vlada u subotu najavila trotjedni lockdown koji kreće od utorka.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
533 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program