Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Kao u vicu: Snimili smo kako HŽ održava prugu u Zagrebu, nema ništa što bolje opisuje ovu državu

Prizor je pomalo podsjećao na legendarni crtić A je to

FOTO: Telegram

Jedna od ekipa iz HŽ infrastrukture, tvrtke kćeri Hrvatskih željeznica, jutro je provela na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru radeći na održavanju pruge, a prizor koji se mogao ondje vidjeti nalikovao je više sceni iz crtića nego bilo čemu u stvarnom životu.

Na videu i fotografijama koje smo snimili negdje oko 11 sati, može se vidjeti kako HŽ obavlja radove. Šestorica radnika nalazila su se na mjestu sanacije, no samo je jedan doista obavljao radove, točnije lopatom premještao kamenje s jednog mjesta na drugo, dok su ostali besposleno stajali na pruzi ili kraj nje, opušteno razgovarali i smijali se.

Među njima je bio i fotograf koji je snimao radove, a u jednom trenutku izgledalo je kao da je jedan radnik zagrlio drugoga pa su tako ponosno pozirali za simpatičnu radnu fotografiju. Nakon nekog vremena, neki su uzeli predah od napornog posla i osvježili se napitkom iz vozila, dok se jedan gospodin počeo presvlačiti. Lokaciju su počeli napuštati oko podneva.

 

Tvrtka s tehnologijom iz doba Austrougarske

HŽ infrastruktura, inače, zadužena je za održavanje pruga, pružnih prijelaza, željezničkih mostova i sve ostale željezničke infrastrukture. Brine se tako i o rampama, od kojih su neke još uvijek na ručno upravljanje.

Na pružnom prijelazu kod Zapadnog kolodvora tako se nalazi jedan od tih antiknih primjeraka, a još su dvije rampe na ručno upravljanje na pružnom prijelazu kod Vodovodne ulice, također u blizini Zapadnog kolodvora, te kod Sokolske ulice u Kustošiji.

Na tim lokacijama koristi se isti princip rada kao i u doba Austrougarske monarhije, kad su prve pruge osvanule u Zagrebu. Nerijetko se pisalo i o rampama koje ne rade, odnosno da ostaju podignute unatoč tome što dolazi vlak.

Telegram

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više