Život

Kašalj ili gubitak težine samo su neki od znakova za koje liječnici upozoravaju da ih oboljeli od raka često zanemaruju

Od raka godišnje umire više od 8 milijuna ljudi, a većina zanemaruje prve simptome

FOTO: flickr

Ovih je dana obilježen Međunarodni dan borbe protiv raka a tom prigodom naglašeno je da u svijetu godišnje od raka umire 8,2 milijuna ljudi, od toga 4,7 milijuna muškaraca i 3,5 milijuna žena. No, kako liječnici ističu od toga je četiri milijuna smrti preuranjeno. U mnogim slučajevima smatraju liječnici, a piše Daily Mail, rana dijagnoza znači razliku između života i smrti pacijenata oboljelih od raka.

Istraživanje znanstvenika britanskog Cancer Researcha pokazalo je da većina oboljelih od raka zanemaruje prve simptome bolesti smatrajući ih nevažnim. Kašalj, upala koja nikako da se smiri, neobjašnjivi gubitak težine samo su neki od znakova koji vas upozoravaju da potražite liječnika i mogu upućivati na neku ozbiljniju bolest.

1. Stalni kašalj

5063528078_1506647440_o
Kašalj koji ne prolazi može biti upozorenje unknown

Većina karcinoma pluća u početku nema nikakve značajnije simptome koji bi upućivali na bolest. Oni se u većini slučajeva javljaju kada je bolest uznapredovala. Ipak, postoje neki simptomi koji se javljaju u ranom stadiju nekih vrsta raka pluća. Kašalj koji ne prolazi ili promjene u kroničnom kašlju mogu biti rani pokazatelj bolesti. Osim toga, bol u prsima povezana s kašljem, promuklosti a pogotovo iskašljavanje krvi znakovi su koje ne treba zanemarivati.

2. Promjene izgleda madeža

5890531549_6e53f82aac_o
Važno je kontrolirati madeže flickr

Melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na leđima, nogama, rukama i licu, pa čak i ispod noktiju. Posebnu pozornost treba posvetiti pregledu madeža i zbog bilo kakve promjene poput oblika, boje ili krvarenja madeža treba potražiti savjet liječnika. Naravno ne mora svaka promjena na madežu biti indikator melanoma.

3. Problemi s crijevima

Tri glavna simptoma raka debelog crijeva su krv u stolici, promjene u radu crijeva i bolovi u trbuhu. Međutim, ovi simptomi se vrlo često zanemaruju.

4. Rana koje ne zarasta

Zbog rane koja ne zacjeljuje ni nakon nekoliko tjedana potražite pomoć liječnika. Rak kože najčešće ne boli, ali može svrbiti ili krvariti, upozoravaju liječnici.

5. Otežano gutanje

GP examining young woman, who has problems with throat
Otežano gutanje može biti prvi znak raka jednjaka flickr

Kako liječnici naglašavaju problemi s gutanjem koji nisu opravdani drugim zdravstvenim problemima i koji se ne smiruju nakon nekoliko tjedana mogu biti prvi simptom raka jednjaka.

6. Naglo mršavljenje

Ako gubite na težini, a niste na nekoj dijeti ili režimskoj prehrani, ne zanemarujte taj znak. Većina ljudi s rakom gubi na težini. Neobjašnjiva promjena u težini od četiri ili više kilograma je upozoravajuća i najčešće se događa kod karcinoma gušterače, želuca, jednjaka ili pluća. No, isto tako britanski stručnjaci naglašavaju da male promjene u tjelesnoj težini tijekom vremena su normalne.

7. Problemi s mjehurom

6285390715_813d3da5d1_o
Ne zanemarujte probleme s mokrenjem flickr

Često zanemarujemo probleme s mokrenjem. Ako često mokrite ili imate problema s mokrenjem, to može ukazivati na rak prostate, upozoravaju liječnici.

8. Pojava kvržica

Pojava kvržica ili zadebljanja tkiva na bilo kojem dijelu tijela ne treba zanemarivati. Stručnjaci American Cancer Societyja naglašavaju da se u nekim vrste raka dojke umjesto kvržica može pojaviti crvena ili zadebljala koža.

9. Bol koja ne prestaje

4179724196_7df5287b50_o
Ne zanemarujte stalne glavobolje Rachel

U većini slučajeva bol nije znak raka, ali u slučajevima da je bol konstantna dobro je provjeriti svoje zdravstveno stanje. Bolovi u abdomenu mogu upućivati na rak jajnika, glavobolja koja nikako ne prestaje također može biti upozorenje i jedan opd prvih znakova tumora na mozgu.

10. Neobjašnjiva krvarenja

Krvarenje iz rektuma može upućivati na rak debelog crijeva, a vaginalno krvarenje izvan ciklusa može upućivati na rane znakove rak grlića maternice. Iskašljavanje krvi može biti znak raka pluća.

 

Nastavite čitati