Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Donosi Turistička zajednica Gorskog kotara

Donosi Turistička zajednica Gorskog kotara Kaubojski gradić, ostaci pračovjeka i dvorci kao iz svijeta Harryja Pottera na samo sat i pol vožnje od Zagreba

Ondje vas čekaju i panoramsko letenje, tirkizno jezero i najdublja špilja u Hrvatskoj

FOTO: Mario Jurina

U želji da što više istražimo turističke ponude Hrvatske i sve ljepote koje ona krije, posebno nas je privukao Gorski kotar koji je idealan za posjetiti u bilo kojem godišnjem dobu.

Odlaskom ondje nećete se razočarati jer su gorski krajevi spoj svega što vam treba – očaravajućih prirodnih ljepota, bogate kulturne baštine, zanimljivih aktivnosti i tradicionalne gastronomske ponude.

Zbog svoje raznolikosti, super je destinacija za sve tipove posjetitelja – od onih koji preferiraju miran odmor i opuštene obilaske do onih koji obožavaju ispuniti dan raznim pustolovinama. Stoga smo u nastavku izdvojili neke od atrakcija koje ne smijete zaobići.

Izvor Kupice, Delnice Mario Jurina

‘Zeleno srce Hrvatske’

Rijeke i jezera, šume i planine, špilje i kanjoni – Gorski kotar obiluje svima njima, zato ni ne čudi da je poznat i kao ‘Zeleno srce Hrvatske’. Ondje izviru četiri rijeke, Čabranka, Dobra, Gerovčica i jedna od najpoznatijih – Kupa, čiji izvor možete pronaći u krškom jezercu tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak, kod mjesta Razloge.

Krase ih brojni brzaci i slapovi stoga su vrlo atraktivne onima koji se vole okušati u avanturističkom raftingu ili vožnji čamcem, a u ljetnim mjesecima na nekim je dijelovima dozvoljeno i kupanje.

Od jezera se moraju posjetiti Bajer i Lepenica koja su svojevrsni zaštitni znak Fužina, Čogrljevo jezero smješteno u mjestu Moravice kao dom potočnih pastrva te jezero Potkoš u fužinarskom kraju koje je lokalcima omiljeno za piknike.

Posebna atrakcija ove će godine biti i Lokvarsko jezero u blizini mjesta Lokve koje će se, prvi put u posljednje 22 godine, u potpunosti isprazniti zbog održavanja. Riječ je o najvećem akumulacijskom jezeru tog kraja te će svi posjetitelji imati priliku prošetati isušenim dnom koje krije nekadašnje Lokvarsko polje i ostatke naselja Srednji Jarak.

Jezero Bajer, Fužine Mario Jurina

Očaravajući planinski vrhovi

One koji vole planinariti i šetati poučnim stazama oduševit će činjenica da se u Gorskom kotaru krije šest planina i dvije park-šume u kojima se ima što istraživati.

Najpoznatiji je Nacionalni park Risnjak te njegov vidikovac Veliki Risnjak na 1528 metara nadmorske visine koji glasi kao jedan od najljepših u Hrvatskoj.

Tu su još i jedini hrvatski zaštićeni strogi rezervat – Bijele i Samarske stijene te planine Bjelolasica, Snježnik, Bitoraj i Bijela kosa. Svaka od njih obiluje prekrasnim pogledima na gorski kraj te planinarskim domovima i skloništima.

Nacionalni park Risnjak Mario Jurina

Divovska drveća i rezervati šumske vegetacije

Krškim i drugim prirodnim fenomenima bogate su i park-šume Golubinjak kod Lokava te Japlenški vrh kod Delnica.

Prvu krase poznate atrakcije poput Kraljice Šume – divovske jele stare preko 250 godina, posebnog rezervata šumske vegetacije Debela Lipa – Velika Rebar te poučne Staze spilja duge više od 10 kilometara.

Japlenški vrh poznat je po Parku kralja Tomislava, lovačkom prostoru – gateru jelenske divljači te staroj skijaškoj 70-metarskoj skakaonici za koju se sprema potpuna rekonstrukcija. Njome će ova lokacija u budućnosti prerasti u nordijski centar idealan za zaljubljenike nordijskog hodanja i skijaškog trčanja.

Park-šuma Golubinjak, Lokve Mario Jurina

Bogato podzemlje i arheološka nalazišta

A da je priroda sama po sebi jedinstveni arhitekt svjedoče i najdublja špilja u Hrvatskoj – Lokvarka, špilja Vrelo čija se starost procjenjuje na više od četiri milijuna godina i Muževa hišica – špilja u kojoj se nalazi i malo jezerce.

Špilja Bukovac poznata je pak po tome što su u njoj zabilježeni ostaci životinja poput pantere i pećinskog medvjeda te tragovi prapovijesnih ljudi.

Hajdova špilja spada u najveće podzemne prostore otkrivene na domaćem kršu, no zbog teške dostupnosti u nju smiju samo iskusni speleolozi.

Osim špilja, u Gorskom kotaru se nalaze i kanjoni Kamačnik i Vražji prolaz te rezervat prirodnih vrijednosti Zeleni vir.

Špilja Vrelo, Fužine Mario Jurina

Dvorci kao nositelji povijesnih zbivanja

Uz prirodne ljepote, u gorskim krajevima pronaći se može i bogata kulturna baština koja je rezultat tisućljetnih tradicija, različitih kultura i povijesnih priča.

Ponajviše se ističu dvorci Frankopana koji u sebi kriju bogatu povijest ove poznate obitelji. Nju možete istražiti u dvorcu Zrinskih u Čabru, Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te u dvorcu Stara Sušica koji je prava preslika onih iz popularnih filmova Harryja Pottera.

Objekti sakralne baštine također su omiljena mjesta brojnih posjetitelja, posebice Crkva svetog Jurja u Liču, Svetište Majke Božje Svetogorske, Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju te kalvarija s kapelicama u Lokvama.

Neka od njih godišnje pohodi mnoštvo vjernika, a ujedno su i mjesta održavanja tradicionalnih goranskih vjerskih događaja.

Dvorac Stara Sušica, Ravna Gora Mario Jurina

Jedinstvene etnološke vrijednosti

Etnografska zbirka Lič, Hiša Rački, Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića, zbirka tradicionalnih obrta Kolarnica, Memorijalna učionica Vilko Golubić te Zavičajna zbirka Mrkopalj samo su neke od lokacija koje otkrivaju tajne i običaje etnoloških vrijednosti Gorskog kotara.

Posebna je i zbirka Plavi podrum u prizemlju Doma kulture u centru Brod Moravica, a neki ju nazivaju i birtijom s dušom. Zbirka obuhvaća šank, stolnjake, pića i singlice iz 50–ih i 60–ih godina prošlog stoljeća te je pravi izvor nostalgije i veselja.

Obavezno je posjetiti i Kuću Delač – najstariju očuvanu kuću u Gorskom kotaru iz 17. stoljeća. Njezinoj vrijednosti svjedoči i to da je označena kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića, Lukovdol TZ Gorskog kotara

Spoj kulturne, prirodne i povijesne baštine

Ljubitelje otkrivanja zanimljivosti oduševit će i brojni centri za posjetitelje i interpretacijski centri koji predstavljaju raznovrsne postave kulturne, prirodne i povijesne baštine.

Vrlo su privlačni stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka – Divljina s pogledom na more u Brodu na Kupi te Centar Velike Zvijeri u Staroj Sušici koje posjetitelje vode u životinjski svijet gorskih krajeva.

Interpretacijski centar Skriveno blago Risnjaka u Crnom Lugu krije pak tajne o goranskim zvončarima, proizvodnji stakla i izradi posebnih vunenih čarapa – kopica.

Rodna kuća rijeke Kupe u Kuparima donosi sve zanimljivosti o rijeci Kupi, a Goranska kuća znanja u Razlogama čuva sjećanja na nekadašnje običaje seoskih krajeva.

Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka ‘Divljina s pogledom na more’, Brod na Kupi Pointers Production

Raj za ljubitelje aktivnog odmora

Oni koji svoj odmor više vole provesti u avanturističkom duhu trebali bi posjetiti zabavni i paintball park Vrata, LeAd Airsoft Skrad te adrenalinske parkove Kupjak i Tršće. Osim toga, unajmiti mogu i quadove na lokacijama CqC Adventure, Royal Quad i Check Adrenaline Ride.

Sve o raftingu saznati se pak može u društvima Gorski tok i Kupa Sport, a ljubitelji konja mogu se okušati u jahanju u Konjičkom klubu Magušar te na Ranču Vrelo. Za one koji preferiraju adrenalin savjetujemo da isprobaju i panoramsko letenje u Panoramic Flights Croatia.

Osim ovih aktivnosti, u Gorskom kotaru može se sudjelovati i u ribolovu, lovu i fotolovu, kao i u vožnji brodom, biciklizmu i raznim wellness ponudama lokalnih salona.

Nezaobilazno je posjetiti i popularna izletišta Šumska bajka i Kaubojski gradić Roswell u Fužinama te OPG Zeleni san u Liču.

Kaubojski gradić Roswell, Fužine Mario Jurina

Najslasnije gurmanske avanture

Kada se umorite od obilazaka i rasporeda ispunjenog pustolovinama, na red konačno dolazi i uživanje u gastronomiji. Specifična je po bogatoj kulinarskoj ostavštini, autohtonim namirnicama, umijeću domaćih ugostitelja i marljivosti lokalnih OPG-ova.

Naglasak je na jelima od divljači, plodovima gorja poput gljiva i lokalnim proizvodima. Kobasice i pršut od medvjeda, vepra ili jelena, sir škripavac, štrudla od borovnica i aromatični likeri samo su mali dio kulinarske tradicije koju morate istražiti.

Turistička zajednica Gorskog kotara u suradnji s goranskim restoranima pokrenula je i inicijativu Gastroventure à la Gorski kotar. Njome se sve posjetitelje želi upoznati s tradicionalnim namirnicama i kulinarskim recepturama, stoga preporuka za uživanje neće nedostajati.

Što god da isprobali, koje god mjesto obišli i gdje god da se zatekli, Gorski kotar će vam pružiti autentično iskustvo te u vašim sjećanjima ispisati divne uspomene zbog kojih ćete mu se rado iznova vraćati.


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Gorskog kotara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više