Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Kina ima 40 novih slučajeva korone, Peking u strahu od novog vala uvodi rigorozne kontrole

U 29 četvrti diljem grada uvedene su stroge kontrole i 24-satni nadzor

Policemen wearing face masks are seen near a residential area under lockdown near Yuquan East Market in Beijing on June 15, 2020. - China locks down ten more Beijing neighbourhoods over virus cluster. (Photo by Noel Celis / AFP)
FOTO: AFP

Kina je izvijestila u utorak o 40 novih slučajeva koronavirusa dok Peking uvodi stroge mjere kako bi suzbio novi val covida-19 koji je krenuo s najveće tržnice u gradu. Dvadeset i sedam novih slučajeva potvrđeno je u Pekingu, priopćile su zdravstvene vlasti.

Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su nakon što je zabilježen klaster zaraza povezan s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai u subotu.

Veletržnica Xinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je, vjeruje se, krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Stroge kontrole i 24-satni nadzor

U 29 četvrti diljem grada uvedene su stroge kontrole i 24-satni nadzor te se provjeravaju osobe koje u njih ulaze ili izlaze.

Na sastanku u ponedjeljak pekinška radna skupina za prevenciju epidemije naglasila je potrebu stavljanja tržnice i susjednih četvrti pod karantenu te praćenja i testiranja stanovnika uz izricanje zabrane “visokorizičnim” pojedincima da napuste grad. Također je istaknuta važnost nošenja zaštitne maske u javnom prijevozu, izvijestio je list Beijing Daily.

Škole i vrtići u neposrednoj blizini tržnice su zatvoreni.