Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Kina je uspjela uzgojiti prvu biljku na Mjesecu; ovo bi moglo biti veliko za svemirska istraživanja

Kineska letjelica Chang'e-4 na Mjesec je dopremila biosferu u kojoj je niknuo pamuk

ZADNJA IZMJENA: sij. 16, 2019
Foto: COSE/Chonqing University

Na površini Mjeseca uzgojena je prva biljka. Sjeme pamuka koje je na Mjesec odnijela kineska svemirska letjelica Chang’e-4 proklijalo je. No tehnički, biljke nisu u kontaktu s mjesečevom površinom, što je logično za pretpostaviti. Sjeme pamuka, krumpira, kvasca i jajašca vinskih mušica nalazi se u zatvorenoj, samoodržavajućoj biosferi koja im osigurava potrebnu klimu i hranjive tvari za rast.

Međutim, Kina mora još puno toga dokazati ovim eksperimentom. Pitanje je hoće li biljke moći nastaviti rasti, što nije baš jednostavno s obzirom na veliki raspon temperatura na površini Mjeseca. Problematična je i slabija gravitacija pa letjelica mora konstantno održavati prikladne uvjete.

Realna šansa za svemirske farme?

Unatoč izazova, ovaj podvig je velika stvar za svemirska istraživanja i letove. Njime se sugerira kako bi astronauti u svemiru mogli uzgajati biljke koje mogu jesti, koristiti ih za gorivo ili za druge resurse.

Time bi se smanjio teret unutar svemirskih letjelica koje bi trebale ići na dugotrajnije misije na Mjesecu ili Marsu. Uzgojem u svemiru mogli bi se stvarati novi resursi nakon što se iskuriste inicijalno dopremljeni resursi. Zasad nije realno da se izvan Zemlje mogu stvarati farme, no ovaj eksperiment je pokazao da za to ipak ima šanse.

Ivan Luzar
Telegram autor
645 članaka Više o autoru