Život

Koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja protiv Covid-19?

Virus će biti s nama dugo, pa ćemo se možda morati i češće cijepiti

Pharmacist Madeline Acquilano fills a syringe with the Johnson & Johnson Covid-19 Vaccine before inoculating members of the public at Hartford Hospital in Hartford, Connecticut, on March 3, 2021. - Some 7,400 vials of the Johnson & Johnson Covid-19 single shot vaccine were delivered and an initial offering of the vaccine was given to ten members of the public. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
FOTO: AFP

Klinička ispitivanja pokazala su da su odobrena cjepiva protiv koronavirusa sigurna i visoko učinkovita u prevenciji teških oblika Covid-19. Ali još uvijek nema točnog odgovora na pitanje koliko dugo zaštita traje i hoće li biti potrebne dodatne doze kako bi se produžio imunitet i odbile nove, zaraznije varijante virusa. Podaci se nastavljaju razvijati i izgledaju obećavajuće. Prevention piše što stručnjaci do ovog trenutka znaju.

Pfizer je 1. travnja objavio da njegovo cjepivo nudi imunitet do šest mjeseci snažne zaštite protiv simptomatskog Covid-19. Točnije, podaci ispitivanja faze 3 pokazali su da je cjepivo bilo učinkovito 91,3 posto u prevenciji bolesti šest mjeseci nakon druge doze, a 100 posto učinkovito protiv teške bolesti.

Znanstvenici: Modernina cjepiva za sada nude istu zaštitu kao Pfizer

Modernina cjepiva za sada, nude istu zaštitu, piše u članku u The New England Journal of Medicine, 6. travnja. Znanstvenici su otkrili da je aktivnost antitijela ostala visoka kroz šest mjeseci nakon druge doze u svim dobnim skupinama. Rezultati su slični jer oba cjepiva koriste tehnologiju mRNK i izazivaju imunološki odgovor na isti način. U ovom trenutku, šest mjeseci je siguran vremenski okvir za koji stručnjaci imaju informacije.

To ne znači da su cjepiva dobra samo šest mjeseci. Vjerojatno je da će cjepiva pružiti imunitet duži od toga, kao i cjepivo protiv gripe koje je dobro godinu dana. Podataka o Johnson&Johnson cjepivu je manje, daje se u jednoj dozi, drugačije djeluje, kao tradicionalno cjepivo protiv adenovirusa poput cjepiva protiv gripe, ali trebalo bi nuditi imunitet sličnog trajanja, jer je ishod antitijela na SARS-CoV-2 jednak.

Ne znamo što će biti kada zaštita prestane

Što će biti kada zaštita prestane? To nije trenutno posve jasno, ali nije kao prekidač za isključivanje i uključivanje. Zaštita cjepiva će polako nestajati. Kako se imunološki sustav svake osobe pomalo razlikuje, to se može, za svakog pojedinca, dogoditi različitim tempom.

U osnovi, očekuje se da će se vaš imunološki sustav barem sjetiti što je vidio pa krenuti na posao. Mala studija, objavljena u siječnju, pokazala je da ljudi koji su preboljeli bolest imaju antitijela na virus i do osam mjeseci nakon zaraze, a stručnjaci predviđaju da će zaštita postignuta cjepivom trajati dulje od prirodnog imuniteta. Vjeruju i da će biti cjelovitija i pružati više zaštite nego prirodni imunitet. Ipak, za sve ove teorije treba vremena i više istraživanja.

Dodatne doze kao način za održavanje zaštite?

Trenutno i Pfizer i Moderna proučavaju bi li dodatne doze pomogle u održavanju zaštite nakon cijepljenja, osobito kada je riječ o novim varijacijama. Prerano je reći hoće li trebati dodatne doze i koliki bi bio interval. Postoji velika vjerojatnost da će biti potrebne dodatne doze, jer postoji rijetka ali stvarna šansa proboja infekcije. To se događa kada se netko tko je potpuno imuniziran, zarazi virusom.

Cjepiva koja koristimo su nevjerojatna, ali nisu savršena. “Još uvijek postoji šansa da nakon cijepljenja obolimo, ali u manjoj mjeri”, kaže dr. Schaffner, infektolog s Vanderbilta. “Ovaj virus će s nama biti dugo, pa ćemo se vjerojatno cijepiti godišnje ili svake dvije ili pet godina. Postojat će varijante i mutacije za koje će trebati pojačivač da bi ih ciljali”, dodaje dr Schaffner. Za cjepivo Astra Zeneca klinička ispitivanja su u tijeku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu