Koliko je tužno gledati kako gospođe u Klaićevoj, nakon nove poplave, metlama pokušavaju odštopati odvode

Ovo je hrvatska realnost. Djelatnice bolnice u borbi protiv poplave.

ZADNJA IZMJENA: srp 27, 2020
Foto: N1/Screenshot

Kako pokazuje snimka, koju je objavio portal N1 televizije, sustav odvodnje neposredno uz Kliniku za dječje bolesti Zagreb u ulici Vjekoslava Klaića jučer je u potpunosti zakazao. Na kratkoj snimci vidi se kako dvije zaposlenice bolnice uzaludno pomoću metli pokušavaju odštopati odvod kako bi voda otekla.

Ravnatelj bolnice u Klaićevoj, Goran Roić, za Index.hr potvrdio je kako im je ponovo poplavljen bolnički podrum, a pod vodom su bili i podrum i kantina.

“Jučer, kada je bio najveći pljusak, ponovo je u područje garderobe i kantine proplivala voda, međutim, mi smo odmah reagirali i uključili vodene pumpe te nismo dopustili štete većih razmjera”, kazao je Roić za Index.hr istaknuvši da je taj prostor poplavljen drugi put u tjedan dana zbog kišnog nevremena.

Potpuni kolaps

Snimka zorno pokazuje u kakvom je stanju zagrebačka odvodnja, a najtragičnije je što zbog toga ispaštaju bolesna djeca i građani koji imaju nesreću da su im kuće i stanovi u nizini. Za bolnicu je službeno nadležno Ministarstvo zdravstva, ali odvodnju mora riješiti Grad Zagreb čiji gradonačelnik Milan Bandić ponovno za sve krivi građane.

Naime Zagreb nema odijeljenu odvodnju oborinskih voda i kanalizacije već se oborinska vode slijeva u kanalizacijske šahtove koju tu količinu ne mogu izdržati, a k tome ih se i ne čisti redovno.

Da sve bude kao u kazalištu apsurda, a kako je izvijestio 24 sata, zbog ugovora za pročišćavanje otpadnih voda koji jednako tretira otpadnu vodu koja dolazi u kanalizaciju iz, primjerice, toaleta i oborinsku vodu s neba koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV) naplaćuje količinu pročišćene vode. Dio građani plaćaju kroz svoje račune za vodu, ali svake godine se isplati još 250 do 300 milijuna kuna koncesionaru iz proračuna.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
230 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program