Život

Konačno je otkriveno cijelo pročelje 'vile bez prozora' koju je u centru Zagreba izgradio Ante Vlahović. Evo slika

Vila je javnosti zanimljiva od samog početka jer je većina pročelja potpuno zatvorena

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Konačno je otkriveno cijelo pročelje vile bez prozora koju je na adresi Preradovićeva 11 dao izgraditi predsjednik Nadzornog odbora Adris grupe Ante Vlahović. Većina površine pročelja potpuno je zatvorena, a samo je razizemlje transparentno.

Na njega je postavljeno golemo staklo dužine 10,5 metara, visine 2,7 metara i težine 2,3 tone. Odmah do toga stoji natpis “Much more than a window”, u prijevodu: “Puno više od prozora”, što je noviji detalj na velebnoj vili.

Otkriveno je cijelo pročelje vile Ante Vlahovića Sanjin Strukic/PIXSELL
Dodan je natpis: “Much more than a window” Sanjin Strukic/PIXSELL

Natječaj za arhitekte

Inače, Vlahović je arhitekte za svoju vilu angažirao putem natječaja koji je organiziran prije gotovo pet godina. Natječaj je imao nagradni fond od 110 tisuća kuna.

Ante Vlahović osobno je pozvao tri arhitektonska studija da sudjeluju: Souto Moura Arquitetcos iz Portugala u partnerstvu sa zagrebačkim 3LHD-om, Studio Up iz Zagreba te Jedannajedan arhitekturu koja je s Adris Grupom surađivala na projektiranju upravne zgrade kompanije.

Naposljetku je odabran projekt portugalsko-hrvatske kombinacije koju predvodi međunarodno priznati portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura. U natječaju za idejno rješenje stajalo je kako je ukupno ulaganje vrijedno 6 milijuna kuna.

Na razizemlju je postavljeno golemo staklo Sanjin Strukic/PIXSELL
Projekt je vrijedan 6 milijuna kuna Sanjin Strukic/PIXSELL

Što kažu stručnjaci?

Početkom 2020. Telegram je razgovarao s uglednim hrvatskih arhitektima Ottom Barićem, Marojem Mrduljašem, Vedranom Pedišićem, Reneom Liscem, Davorom Matekovićem te naposljetku s arhitekticom i konzervatoricom Zrinkom Paladino.

Svi oni za nas su analizirali Vlahovićevu vilu i u načelno se slažu da se radi o vrijednom projektu. Dijelu naših stručnjaka kuća je ipak malo prezatvorena prema ulici, dok je drugima izvedba potpuno logična. Njihovu detaljnu analizu možete pročitati ovdje.

Nedavno je na krov postavljeno i raslinje Sanjin Strukic/PIXSELL

Za golem novac kupio straćaru Bandićeve supruge

Podsjećamo, na mjestu vile nalazio se kultni zagrebački restoran Drina. Prije desetak godina kupio ga je vlasnik Eurolinea, Milorad Radovanović Braco koji je zatvorio rstoran i tamo je niknuo parking.

Vlahović je parcelu kupio, a uz nju i ruševnu kućicu na susjednoj parceli i to od Bandićeve supruge, Vesne Bandić za 3900 eura po kvadratu, odnosno za ukupno 150.000 eura.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu