Konačno! Postavljen je spomen ispred kuće u kojoj je živjela Lea Deutsch

Kamen spoticanja postavljen je u Gundulićevoj ulici

ZADNJA IZMJENA: lis 1, 2020
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas je u Zagrebu postavljen prvi kamen spoticanja, spomenik u znak sjećanja na žrtve ustaškog i nacističkog režima. Kamen će stajati u Gundulićevoj ulici, ugrađen u pločnik ispred kuće u kojoj je živjela Lea Deutsch. “Ovdje je živjela Lea Deutsch rođena 1927. ubijena 1943. u stočnom vagonu na putu u Auschwitz”, piše na ploči.

Ta hrvatska dječja glumica židovskog porijekla, koju su zbog velikog talenta i uspješne karijere nazivali hrvatskom Shirley Temple, umrla je u stočnom vagonu tijekom transporta u Auschwitz. Prvu ulogu odigrala je s pet godina u tadašnjem Velikom kazalištu. Nakon te premijere Freudenreichovih ‘Graničara’, u kojima je Lea glumila Prisku, Marija Ružička Strozzi zapisala je kako “još nije srela tako malo stvorenje koje s tolikom uvjerljivošću i neposrednošću glumi i govori svoje pozamašne tekstove”.

Deportacija u Auschwitz

Nakon što je 1941. godine uspostavljena NDH, odmah su doneseni rasni zakoni kojima se Židovima zabranjuje nastupanje u javnom životu, vođenje privatnih poslova, a ubrzo su počele i zapljene imovine. Židovi su morali napustiti sjeverni dio Zagreba jer im je ondje bilo zabranjeno stanovati, a nisu smjeli posjećivati kavane, kazališta, kina, voziti se javnim prijevozom niti odlaziti na kupalište.

Ustaške vlasti naložile su u noći na 3. svibnja 1943. godine uhićenje svih Židova u Zagrebu koji su dotad uspješno izbjegavali zloglasne logore – njih 1700, uključujući Leu Deutsch, njezinu majku i mlađeg brata Sašu. U stočnom vagonu, zajedno s još 65 ljudi, deportirali su ih u Auschwitz. Lea je imala 16 godina. Umrla je za vrijeme transporta, a njezina majka i brat poživjeli su dovoljno dugo da iskuse strahote nacističkih logora.

Kamenovi spoticanja su spomenici koje je osmislio njemački umjetnik Gunter Demnig kao način podsjećanja na žrtve holokausta. Riječ je o kamenim kockama na koje je pričvršćena mjedena ploča u koju su urezani podaci o stradalnicima kojima se odaje počast. Nekoliko takvih kamenova već je postavljeno u Rijeci. U Zagrebu se planira postavljanje još 19 takvih spomenika u narednim mjesecima.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program