Konačno su objavljene upute za ugostitelje; ipak će moći raditi i u unutarnjim prostorima

HZJZ preporučuje dezinficiranje, držanje razmaka i izbjegavanje fizičkog kontakta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je izdao detaljne preporuke za rad ugostiteljskih objekata, a odlučeno je da će ipak moći raditi i unutarnjim prostorima restorana i kafića. U dokumentu se predlažu mjere za sprječavanje širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih, te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima. Posebno se ističe koliko je važno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Što se tiče organizacije rada, radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata, navodi se u dokumentu. U objektima se stolovi do dolaska gostiju trebaju držati praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Jelovnike, i to plastificirane, treba istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom, a klasične jelovnike najbolje je ukloniti.

Stolovi udaljeni 1,5 metara

Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina napusti objekt, stoji u dijelu uputa koje se tiču ograničenja broja gostiju.

Posjetitelji mogu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Zadržavanje za šankom nije dopušteno. Moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Što više dezinficiranja

Treba se odrediti jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova, kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke, propisuje HZJZ. Posebna pravila vrijede za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i one koji imaju buffet način posluživanja, odnosno švedski stol.

Preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Također, preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje hranu koju gosti odaberu. HZJZ u preporukama navodi kako i posjetiteljima i osoblju mora na raspolaganju biti dezinfekcijsko sredstvo.

Treba poticati beskontaktno plaćanje

Preporučuju i da se, ako je to moguće, osigura razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Odnosno, pišu, ako je moguće, treba ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca.

“Treba poticati bezkontaktno plaćanje bankovnim karticama”, pišu. Napominju kako je nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake, čak i ako nisu vidno zaprljani.

Objavljeno i nekoliko zabrana

HZJZ je objavio i nekoliko zabrana koje se odnose na namirnice koje inače koristi više gostiju. “Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Zabranjuje se korištenje zajedničkih novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima.”

Navode i već standardne preporuke, da se ugostitelji trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i redovito čistiti i dezinficirati prostor te redovito prozračivati zatvorene prostore. Preporučuju i da zaposlenici u zatvorenim prostorima koriste maske za lice i jednokratne rukavice.

Uz to, traže da se zaposlenicima ujutro, prije dolaska na posao, izmjeri temperatura. “Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine”, pišu iz HZJZ-a.