Život

Korona u susjedstvu: Crna Gora produžila policijski sat i skratila radno vrijeme kafića do 18 sati

Mjere će se primjenjivati od srijede u ponoć do 8. prosinca

31.10.2020., Zagreb - Drive in testiranje na koronavirus na novotvorenom centru na ZG Velesajmu. Unatoc vecoj guzvi za testiranje, testiranje ide  brzo. U protekla 24 sata zabiljezeno je 2.769 novih slucajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slucajeva) u Hrvatskoj danas 15.952. Među njima je 1.049 pacijenta na bolnickom lijecenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. U protekla 24 sata testirana je 8.741 osoba. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u ponedjeljak da uvesti policijski sat od 19 sati do 5 ujutro, što je za dva sata ranije nego što je zabrana kretanja stanovnika važila do ove odluke, dok je radno vrijeme ugostiteljskih objekata skraćeno za dva sata na do 18 sati.

Na uvođenje ovih mjera zdravstvene vlasti Crne Gore odlučile su se zbog „izuzetno složene epidemiološke situacije“, a mjere će se primjenjivati od srijede u ponoć do 8. prosinca.

Cilj je smanjiti kontakte

“Ove mjere treba da smanje kontakte kako bi spriječili dalje prenošenje infekcije i one su s razlogom uvedene. Zaključili smo da je ovo mjera koja može pomoći u ovoj situaciji i vidimo da ih uvode i druge zemlje. Sva ova situacija čini nas ranjivima jer svako novo odugovlačenje u sprečavanju širenja infekcije dovodi u pitanju i naš redovni život, mentalno zdravlje i fizičke sposobnosti“, rekao je vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša.

On je istaknuo da je situacija u Crnoj Gori ozbiljna te da se ne smije dozvoliti da se ugrozi zdravstveni sustav, “jer je transmisija koronavirusa izuzetno visoka i može pogoditi svakog“.

Stanje u bolnicama

Dvije trećine kapaciteta predviđenih za Covid pacijente u Kliničkom centru Crne Gore su iskorištene, a tako je i u ostalim bolnicama u Crnoj Gori. Šef kriznog medicinskog stožera Nermin Abdić rekao je da je u Kliničkom centru u Podgorici na liječenju 91 pacijent, od kojih su čak 42 životno ugrožena.

„U svim crnogorskim bolnicama trenutno su 73 covid pacijenta u teškom zdravstvenom stanju“, priopćio je Abdić.

Više od 550 novih slučajeva

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno je 556 novih slučajeva infekcije, dok je pet osoba preminulo od posljedica zaraze.

Crna Gora je, prema podacima specijaliziranog sajta Worldometers.info, na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika, sa 49.454 slučajeva na milijun stanovnika.

Korona pogodila 5 posto ljudi

U toj zemlji su, prema informacijama crnogorskih zdravstvenih vlasti, trenutno aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok su od početka godine registrirana 31.062 slučaja obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom.

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info, čini tu zemlju 17-tu na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milijun stanovnika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu