Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Tisuće ljudi na 21. Zagreb Prideu. Gradonačelnik: 'Ovaj grad je otvoren za sve'

Povorka se održava pod geslom 'Dajte nam naša četiri zida'. Traže prostor u kojem će konačno djelovati kroz cijelu godinu

Zagreb Pride
FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U Zagrebu se danas održava 21. povorka ponosa LGBTIQ+ zajednica, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea. “Po dvadeset i prvi put ponosno izlazimo na ulice Zagreba i dižemo glas protiv nepravde, nasilja i mržnje, ujedinjeni/e u borbi za svoja prava i vidljivost”, poručili su iz Zagreb Pridea.

Ovogodišnja povorka se održava pod ironičnim geslom “Dajte nam naša četiri zida!”. Okupljanje za ovogodišnju povorku ponosa počelo je u 15:30 sati na Rooseveltovom trgu, ispred muzeja Mimara. Sat vremena kasnije građani su se uputili gradskim ulicama i trgovima. Prilaze Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka gdje će se u 18 sati održati aktivistički prosvjedni skup.

Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL

Tamo će se okupljenima obratiti predstavnici Organizacijskog odbora, a bit će održani i drugi prigodni govori nakon koji slijedi zabavni program koji će trajati do 23:30 sati. Na trasi povorke privremeno će biti obustavljen promet.

‘Zagreb je tolerantan za sve’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević stigao je na povorku sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom. “Ovaj grad je tolerantan za sve, otvoren za sve, drago mi je da sam ovdje drugu godinu za redom kao gradonačelnik”, kazao je Tomašević novinarima.

Komentirao je i tužbu koju su protiv njega najavili organizatori Hoda za život, jer im je zabranio postavljanje zastava na gradskim jarbolima. Kazao je kako se tužbe ne boji. “Hod za život se normalno održao i organizirao, a postavljanje zastava značilo bi da grad podržava njihove stavove”, kazao je Tomašević. S gradonačelnikom je na povorci i prijateljica skupine Pussy Riot Ajsoltan Nijazova koja je jučer puštena iz Remetinca te njezina odvjetnica Lina Budak, javlja novinarka N1 televizije Ivana Dragičević.

Na povorci su i drugi političari, među njima šef SDP-a Peđa Grbin te član Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković. “Što više bude gej političara, to će i scena biti drugačija… Volio bih poslati poruku različitosti i prihvaćenosti. U Hrvatskoj ima 4000 djece koja u domovima čekaju svoj dom i trebat će nam 35 godina da ih sve udomimo. S druge strane, postoji cijela jedna populacija koja želi toj djeci dati dom”, kazao je Hajduković.

Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL

Traže izgradnju LGBTIQ+ centra

Organizatori povorke su poručili kako od Grada Zagreba traže da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao “kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra”.

“Naime, i dalje smo zajednica bez svojeg prostora u glavnom gradu: kulturnog i društvenog LGBTIQ+ centra koji bi Zagreb upisao na kartu gradova koji prepoznaju i njeguju potrebe svoje queer zajednice”, naglasili su organizatori, a Tomašević je s povorke rekao kako će s LGBT udrugama razgovarati o tome. “Postoje različiti modeli da se to realizira, vidjet ćemo koji su detalji, što oni predlažu”, rekao je gradonačelnik.

Iz Zagreb Pridea su poručili kako bi takav prostor bio “sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili dobrodošli, prihvaćene i podržane. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo”, istaknuli su.

Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb Pride Slavko Midzor/PIXSELL

‘Želimo ta četiri zida’

Franko Dota iz udruge Zagreb Pride jutros je za N1 kazao kako su na povorku dobrodošli svi koji žele podržati LGBTQI+ zajednicu, bili oni dio nje ili ne. Dodatno je pojasnio i geslo ovogodišnjeg Pridea. “Uvijek su nam u fokusu nenasilje i ne diskriminaciji, poruke su prihvaćanja jednakosti ali i isticanja naše vidljivosti. Željeli smo ove godine artikulirati konkretnu želju, potrebu zajednice u Zagrebu ali i u Hrvatskoj, da imamo, ironično – naša četiri zida”, kazao je pa nastavio:

“Oni koji ne podržavaju naša nastojanja ili negiraju ili zatiru naša nastojanja, kažu ‘radite to u vaša četiri zida’. Pa želimo ta četiri zida kroz društveni i kulturni LGBT Centar koji bi Zagreb upisao na mapu mnogih gradova koji imaju takve centre. To bi bila i podrška znanstveno-istraživačkom radu, umjetničke aktivnosti, prostor socijalizacije, mjesto podrške, eventualno i utočište za žrtve nasilja jer na žalost, ima i takvih slučajeva. Takvo mjesto bi bilo otvoreno za sve, doprinio bi i društvenom životu Grada Zagreba.”

Smatra kako je puno učinjeno za zaštitu ljudskih prava, ali da cijelo društvo još uvijek ima posla. “Napredak svakako postoji, ali predrasude nisu došle do nule. Ima još puno posla i za nas koji se ovime aktivistički bavimo, ali i za cijelo društvo. Legislativni okvir je relativno zadovoljavajući. Nije bilo nikakvog okvira koji nas štiti”, rekao je i dodao kako veliki pomak u Europi predstavlja presuda Europskog suda za ljudska prava da istospolni partneri i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim zemljama EU-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više