Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Ledeno jutro u Hrvatskoj: u Lipiku izmjereno -13,4 stupnjeva, oglašen je meteoalarm za cijelu zemlju

Pravo zimsko vrijeme diljem zemlje

Prema najavama meteorologa hladni val zahvatio je Hrvatsku, a brojni dijelovi zemlje jutros su se probudili u minusima kakve duže nismo vidjeli. Podaci DHMZ-a pokazuju da je jutros najhladnije bilo u Lipiku koji je u sedam sati jutros mjerio -13,4°C. Na -12°C bila su Plitvička jezera, Kutina na -11,8°C a Slavonski Brod i Gračac na -11,6°C. Sitno, ali gotovo nezamjetno toplije bilo je u Daruvaru i Gospiću na -11,5°C.

Jako hladno bilo je i u Dalmaciji. Sinj se tako jutros probudio na -10,9°C. Oko slične temperature vrtjeli su se brojni gradovi: Bjelovar, Sisak, Požega, Valpovo i Otočac samo su neki od njih. Na -9,9°C bio je Osijek, Drniš na -8,8°C , a Ogulin na -7,8°C. Nešto toplije bilo je u Zagrebu sa -6,1°C. Pazin, Imotski, Pula, Ploče, Rovinj pa i Krk samo su neka mjesta koja jutros bilježe minuse. Hladni val zahvatio je i Dubrovnik koji je jutros zabilježio tek 0,4°C.

Dio ovih temperatura preklapa se s upozorenjem za hladne valove koje je danas izdano za dvije regije, osječku i dubrovačku. Opasnost od hladnih valova za osječku regiju za danas i sutra je umjerena, dok je za dubrovačku velika i danas i sutra, a tek od četvrtka će biti umjerena.

Upozorenje na hladne valove DHMZ

Na snazi meteoalarm

Zbog niskih temperatura na snazi je i meteoalarm koji je danas izdao žuto upozorenje za cijelu zemlju i to zbog hladnog vala, hladnoće ili hladnog jutra ovisno od regije do regije. U svakom slučaju građanima se savjetuje da pripaze na niske temperature koje se očekuju. Za srednju i južnu Dalmaciju upozorenje je izdano i zbog mjestimice pojačane bure.

Za sutra meteoalarm predviđa nešto bolje stanje pa je žuto upozorenje na snazi za tri regije: osječku, gospićku i dubrovačku, ponovno zbog hladnog vala koji nosi niske temperature.

Meteoalarm za danas DHMZ
Meteoalarm za sutra DHMZ

Što kažu prognoze?

Vremenska prognoza za danas predviđa pretežno sunčano vrijeme osobito na Jadranu i u gorju. U sjeverozapadnim kopnenim predjelima, a od sredine dana i u istočnim te u Istri bit će povremeno umjerene i povećane naoblake. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu se ujutro mjestimice očekuje umjerena bura, a zatim i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Prognoza vremena za danas DHMZ

Sunčano će prevladavati i sutra u većini krajeva. Više oblaka bit će u Slavoniji i Baranji gdje se u noći i ujutro lokalno očekuje i slab snijeg. oblačno se očekuje i na sjevernom Jadranu gdje je osobito prema otvorenom moru moguća magla. Magla se ujutro ponegdje očekuje i u unutrašnjosti, osobito središnjoj.

Puhat će uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni vjetar. Na moru se očekuje slaba i umjerena bura a zatim sjeverozapadnjak. Najniže temperature na kopnu trebale bi biti između -7 i -2 °C a na moru od 0 do 5°C. Najviša dnevna bit će između 2 i 7°C, a na obali i otocima te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre od 8 do 13 °C.

Prognoza vremena za sutra DHMZ

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu