Život

Ljudi s transplantiranom jetrom moraju piti imunosupresive do kraja života, no novi tretman to bi mogao promijeniti

Imunosupresivi mogu imati niz popratnih pojava poput povećanog rizika od infekcije

FOTO: Max Avdeev

Kako piše The Japan Times News, sedmoro od deset pacijenata dobijalo je specijalan tretman limfocitima nakon što su prošli transplataciju jetre sa živog donora na Hokkaido University Hospital i ostali su dobrog zdravlja bez da su se morali oslanjati na imunosupresivne lijekove, objavili su znanstvenici u četvrtak.

Trenutno, pacijenti koji prođu transplantaciju jetre moraju uzimati imunosupresive do kraja života. Takvi jaki lijekovi imaju niz popratnih pojava uključujući povećani rizik od infekcije, karcinom i otkazivanje organa.

U ovoj pilot studiji na deset pacijenata promatranih od njihovih tridesetih do njihovih šezdesetih godina, znanstvenici sa klinike Hokkaido University i Juntendo University uzeli su iz krvi pacijenata T stanice koje kontroliraju autoimunost i utječu na reakciju imunološkog sustava, kultivirali ih i injektirali natrag u tijelo.

Održavanje potrebnih imunoloških funkcija

Obogaćeni regulatori T stanica funkcionirali su na način da održe potrebne imunološke funkcije na sedam od deset pacijenata. Od ovih sedam, četvero je živjelo bez imunosupresiva više od tri godine, a troje više od dvije godine, objavili su znanstvenici na konferenciji u Sapporu.

Troje pacijenata koji nisu reagirali na terapiju limfocitima dobilo je uobičajene imunosupresive ali je potrebna doza lijekova bila manja nego što bi inače bila. Rezultati studije objavljeni su u online izdanju časopisa Hepatology.

3288074443_8705612323_o
Četvero pacijenata živjelo je bez imunosupresiva više od tri godine Karol Franks/Flickr

“Ovo su značajni pomaci u liječenju pacijenata sa transplantiranim organima”, kaže Hiroshi Shimono, direktor neprofitne organizacije Japan Transplant Recipients Organisation, iz Osake.

Godišnje 400 pacijenata za transplantaciju jetre

“Ovo bi moglo bitno popraviti kvalitetu života pacijenata koji često moraju uzimati i po nekoliko imunosupresiva što osim toga i puno košta zdravstveni sustav. Trebalo bi uključiti više pacijenata da se ustanovi čvrsta metoda koja bi možda bila moguća i za pacijente koji imaju presađene druge organe, a ne samo jetru.”

U Japanu godišnje ima oko 400 pacijenata za transplataciju jetre sa živih donora. Planira se i suradnja sa prekomorskim znanstvenicima na korištenju ove metode kod pacijenata kojima je jetra presađena sa mrtvog donora.

Nastavite čitati