Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Ljudi u varaždinskoj Čistoći ozbiljni su heroji: svoje urede dijele s napuštenim mačkama i psima

Trenutno im se po stolovima izležava dvadesetak mačaka, imaju i četiri psa

Na prozoru spava Dubioza, na stolu desno Fenix, lijevo Flika i Viski
FOTO: Izvor: Prijatelji zivotinja

Vjerojatno ste čuli za izraz ‘pet friendly’, što sve više kompanija danas pokušava biti potičući svoje zaposlenike da na radno mjesto dovode kućne ljubimce. Ipak, malo je koja tvrtka prijateljski raspoložena prema ljubimcima kao varaždinska komunalna tvrtka Čistoća d.o.o. Tamošnji zaposlenici su, naime, u svojim uredima dosad udomili nekoliko desetaka napuštenih mačaka i pasa o kojima pažljivo brinu dok im ne pronađu stalni dom. Tako s njima trenutno borave četiri psa i dvadesetak mačaka.

Na njih je danas posebnu pažnju skrenula udruga Prijatelji životinja, zbog posljednjeg herojskog poteza. Naime, iz varaždinske Čistoće samoinicijativno su se javili koordinatorima udruge i predložili da se priključe njihovoj kampanji koja promovira udomljavanje kućnih ljubimaca. Prijedlog je bio da se plakati s promotivnim porukama kampanje ‘Ljubav se ne kupuje’ postave na kamione Čistoće, koji se redovito voze cestama grada, što je sada i ostvareno. Nadaju se da će tom akcijom potaknuti građane Varaždina i okolice da se umjesto na kupnju kućnih ljubimaca, odluče na udomljavanje nekih od napuštenih životinja koje su zbrinute u skloništima na tom području.

Flafi snimljena u uredu prije nekoliko dana, drijema na fasciklima Izvor: Prijatelji zivotinja

Kako su počeli primati napuštene mačke

No, činjenica je da u tvrtki Čistoća djelatnici već neko vrijeme intenzivno brinu o napuštenim životinjama. Kao što smo spomenuli, prostor ureda trenutno dijele s četiri psa i dvadesetak mačaka, a o njima brinu svi djelatnici tvrtke. Povremeno na službenom Facebook profilu objavljuju fotografije slatkih maca koje, čini se, žive prilično ugodno u uredima i dvorištu kompanije.

U uredu Matije Horvata često odmori mačak Feniks Izvor: Prijatelji zivotinja
Maca nazvana Felixa Izvor: Prijatelji zivotinja

Sve je, naime, počelo kada se tvrtka preselila u prostor na periferiji Varaždina, u 2017. godini. Vrata do njih nalazi se sklonište za pse Spas. “Često se dešavalo da bi građani u to sklonište donosili i napuštene ili ozlijeđene mačke, za koje nije bilo mjesta niti uvjeta u skloništu, pa smo mi nekako spontano počeli primati te mace. A morali smo, kad nitko drugi nije mogao”, priča nam direktor Čistoće, gospodin Davor Skroza. Realno, nisu morali, radi se isključivo o dobroj volji i ljubavi djelatnika prema ovim životinjama. U periodu od gotovo tri godine kroz njihove je prostore prošlo četrdesetak mačaka, od kojih je dvadesetak uspješno udomljeno.

Na prozoru spava Dubioza, maca koja voli dubiti na glavi, na stolu desno Fenix, lijevo Flika i Viski Izvor: Prijatelji zivotinja

Dolaze ozlijeđene, zapuštene, izgladnjele…

Većini mačaka je bila potrebna neka dodatna njega. “Nisu to samo napuštene mačke, već i ozlijeđene, zapuštene, izgladnjele, znaju imati slomljene noge, bolesne… No, mi bismo preuzeli brigu o njima. Sad su uredno cijepljene, kastrirane, sterilizirane, idu na redovite preglede kod veterinara, i dobro ih hranimo”, prepričava nam direktor i naglašava kako ih hrane djelatnici, ponekad od onog što donesu od doma, a ponekad dobiju i donacije.

“Mi smo sad predložili da Grad u blizini napravi sklonište za napuštene mačke, i nadamo se da će to uskoro biti realizirano. Potreba je zbilja velika”, kaže nam Jelena Vadla, suradnica za zaštitu okoliša, koja uglavnom preuzima dio brige oko veterinarskih pregleda mnogobrojnih ljubimaca.

Mačka Vilma drijema na improviziranoj ležaljci od torbe za laptop Izvor: Facebook varazdinske Cistoce

Drijemaju u torbama od laptopa, kutijama za papire…

“Do tad, nekim neslužbenim putevima pokušavamo naći udomitelje, kroz poznanstva, a nedavno smo na varaždinskom Adventu izložili fotografije naših maca i obavijestili građane o mogućnosti da udome neke od njih”, govori nam Jelena. Kaže i da su svi djelatnici odlično prihvatili ljubimce, koji zapravo najčešće borave u kancelarijama.

Na fotografijama se jasno vidi kako su se potpuno asimilirali u uredsko okruženje, i potpuno im odgovara drijemanje u torbama od laptopa, kutijama od papira za printer, ili igranje fasciklima.

Maca Flafi u sijecnju, nekoliko tjedana nakon što je ostavljena u prostorima Čistoće kao malo mače Izvor: Facebook varazdinske Cistoce
Flafi i Bleki uhvaćeni u igri
Psić Mrva s jednom od mnogobrojnih mačkica Jelena Valda
Zdesna nalijevo: direktor Čistoće Skroza, suradnica za zaštitu okoliša Jelena Vadla i volonterka skloništa Barbara Jagec s jednim od pasa Izvor: Prijatelji zivotinja

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više