Život

Stožeri dosad potvrdili 85 novozaraženih; u Zagrebu 25, korona ušla u dvije poliklinike i dom za starije

Pristižu izvještaji županijskih stožera civilne zaštite

29.06.2020., Zagreb - Odlukom Nacionalnog stozera civilne zastite za vozace i putnike u javnom prometu obavezno je nosenje zastitne maske za lice. Mnogi gradjani nose zastitne maske i na otvorenim javnim povrsinama. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je jučer zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom, pa je u četvrtak službeno bilo 647 aktivnih slučajeva. Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. Dvije osobe su preminule. U 24 sata između srijede i četvrtka testirana je 981 osoba.

Podatci za 24-satno razdoblje s četvrtka na petak bit će poznati tek u 14 sati, ali počeli su pristizati izvještaji županijskih stožera civilne zaštite. Po svemu sudeći, pojavilo se novo žarište u Požegi, gdje je jučer otkriveno 25 novih slučajeva. Drugo veliko slavonsko žarište je Đakovo, gdje je, prema jutros objavljenim informacijama, u posljednja 24 sata zaraženo šestero ljudi.

Zagreb: 25 novozaraženih

U Zagrebu je u posljednja 24 sata registrirano 25 novozaraženih koronavirusom, objavljeno je na presici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Koronavirus je prodro u dvije poliklinike, koje na presici nisu imenovane. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar, rekao je samo da su zaraženi jedan medicinski tehničar i jedan dentalni tehničar, te da je situacija pod kontrolom.

Pozitivna je i jedna djelatnica doma za starije i nemoćne Sveta Ana. Svi su u domu testirani, i nisu pronađene druge oboljele osobe. Usprkos današnjim nalazima, Šostar je rekao da se za Zagreb ne može reći da je žarište koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska: jedan novozaraženi

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata registriran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Dubrovačko-neretvanska: dvoje novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, javlja županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Dubrovnika koja se zarazila u Zagrebu, te mlađoj ženskoj osobi iz Smokvice koja se zarazila u Splitu, a od 25. lipnja se nalazi u samoizolaciji. Obje imaju blage simptome bolesti. U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 72 osobe.

Šibensko-kninska: dvoje novozaraženih

U protekla 24 sata na području ŠKŽ-a registrirane su dvije osobe pozitivne na Covid-19. Riječ je o jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom i koja trenutno boravi na područja Grada Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu. Druga oboljela osoba je iz Knina. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja do sada nije bila pod mjerama samoizolacije, a epidemiološka obrada je u tijeku, javljaju su iz Šibensko-kninske županije.

Zagrebačka: pet novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području te županije do danas u 11 sati evidentirana je 171 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o pet osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule, javlja lokalni Stožer.

Ličko-senjska: tri novozaražena

Stožer Ličko-senjske županije objavio je da u posljednja 24 sata imaju tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o osobama s područja grada Otočca. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Ogulin i dobrog je općeg stanja. Drugo dvoje oboljelih nemaju simptome bolesti. Dvije osobe su kontakti oboljelih osoba iz Đakova te su pod aktivnim nadzorom već nekoliko dana.

U posljednja 24 sata testirali su pet uzoraka, a ukupno je na području Ličko-senjske županije testirano 550 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 18 osoba.

Brodsko-posavska: pet novozaraženih

U posljednja 24 u SBŽ-u otkriveno je pet novozaraženih osoba. “Jedna osoba vjerojatno ima prebivalište kod nas, ostale četiri osobe su kontakti prethodno pozitivnih osoba. Radi se o privatnom događaju u drugoj županiji. Za očekivati je za još pozitivnih, epidemiološka situacija je još složenija” rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a dr. Ante Cvitković na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemska: dvoje novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata otkriveno je dvoje novih pozitivnih osoba na COVID-19. jedna osoba je iz Borova, a jedna iz Vukovara. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 60, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u toj županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, javlja županijski Stožer.

U protekla 24 sata testirana je 51 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2660. U samoizolaciji na području županije nalazi se 256 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivan je jedan zdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 5, od kojih su 2 liječnika i 3 medicinske sestre ili tehničara.

Osječko-baranjska: 12 novozaraženih

Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije kazali su da je 12 novooboljelih u toj županiji, te da su svi kontakti oboljelih. Šest novih slučajeva otkriveno je u Đakovu. U protekla 24 sata testirano je 175 uzoraka.

Istarska: jedan novozaraženi

Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitivanjem uzoraka briseva na COVID-19, potvrđeno je da je jedna osoba pozitivna. Radi se o osobi iz samoizolacije, obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u BiH, javlja jutros županijski Stožer civilne zaštite.

Zadarska: jedan novozaraženi

Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije, i utvrđuje se njegovo kretanje. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 105 uzoraka, a u samoizolaciji je 76 osoba.

Primorsko-goranska: jedan novozaraženi

U Primorsko-goranskoj županiji otkriven je jedan novi slučaj zaraze. Koronavirus je registriran kod osoba koja je poznati kontakt oboljelog iz Slavonskog Broda.

Požeško-slavonska: najmanje 25 novozaraženih

Testiranja na koronavirus obavljena u četvrtak u požeškoj Općoj županijskoj bolnici potvrdila su 25 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji, objavili su sinoć lokalni portali. Broj oboljelih u toj županiji naglo je počeo rasti nakon povratka dviju zaraženih osoba iz Njemačke. Dvoje zaraženih povratnika virus je proširilo na svoju rodbinu i prijatelje. S ovim novopotvrđenim slučajevima u Požeško-slavonskoj županiji, prema neslužbenim podacima, trenutno je koronavirusom zaraženo oko 50 osoba.

Splitsko-dalmatinska: nema novih

Na području Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih. U samoizolaciji nalaze se 253 osobe. U KBC-u Split hospitalizirano je dvoje ljudi oboljelih od Covida-19, a jedna osoba nalazi se na respiratoru, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije.

Nastavite čitati