Život

Loše vijesti sa simpozija; ponestaje novca za borbu i AIDS bi uskoro mogao opet postati aktualan

Nedostaju milijarde dolara koje hitno treba investirati kako ne bi izbila nova epidemija

FOTO: Profimedia, Alamy

Borba protiv AIDS-a zahtijeva dodatne milijarde dolara ili bi u suprotnom epidemija mogla ponovno izbiti, upozorili su stručnjaci u nedjelju, uoči početka međunarodne konferencije o toj bolesti. “Bit ćemo u problemu ako ne budemo imali više novca”, rekao je Mark Dybul, znanstvenik i američki diplomat na simpoziju uoči skupa koji se od ponedjeljka do petka održava u Amsterdamu.

Dybul je bivši čelnik Globalne zaklade za borbu protiv AIDS-a. “U najgorem scenariju, manjak novca bi se mogao poklopiti s rizikom eksplozije novih zaraza zbog golemog rasta stanovništva u nekim najteže pogođenim zemljama, osobito u Africi”, upozorio je. “Spojite ta dva elementa i završit će strašnom krizom”, istaknuo je Dybul koji strahuje da će “svijet izgubiti kontrolu nad epidemijom”.

Potrebno je sedam milijardi dolara

Danas je u svijetu 36,9 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a i nadaju se da bolest neće prerasti u AIDS. Broj novih zaraza se smanjuje i, prvi put od početka stoljeća, godišnja stopa smrtnosti pala je ispod milijuna u 2016. (990.000) i 2017. (940.000). No UNAIDS, UN-ova agencija za tu bolest, procjenjuje da je potrebno sedam milijarda dolara godišnje kako AIDS do 2030. više ne bi bio javnozdravstveni problem.

Znanstvenici su osobito zabrinuti zbog pada donacija iz SAD-a za borbu protiv AIDS-a. Od izbora Donalda Trumpa, SAD kao pojedinačno najveći donator najavio je smanjenje svog doprinosa koji Kongres, međutim, još nije odobrio. “Ako ne poduzmemo drastične mjere, nećemo biti ni blizu cilja koji smo si postavili za 2030.”, rekla je Nduku Kilonzo iz kenijskog vijeća za kontrolu bolesti. “Jako smo daleko od našega cilja, ne samo u smislu iskorjenjivanja AIDS-a, nego čak i prevencije”, dodala je ističući da se dramatično smanjio iznos za distribuciju besplatnih prezervativa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu