Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Lovac na blago u Nizozemskoj pronašao srebrne novčiće i naušnice stare 1000 godina. Dvije godine je morao šutjeti o otkriću

Stručnjaci kažu da je blago zakopano oko 1200. do 1250. godine naše ere

FOTO: Screenshot YouTube / NL Times

Nizozemski lovac na blago Lorenzo Ruijter pronašao je 2021.godine u blizini Hoogwouda, maloga grada sjeverno od Amsterdama, 39 srebrnih novčića, 2 trake zlatnih listića i četiri zlatne naušnice. Dvije godine je o ovome zapanjujućem otkriću morao šutjeti dok su stručnjaci Nacionalnog muzeja antikviteta proučavali i datirali artefakte.

Muzej sada otkriva da je Ruijterovo blago vjerojatno staro 1000 godina, piše Reuters. Stručnjaci kažu da je blago zakopano oko 1200. do 1250. godine naše ere. U to su vrijeme komadi nakita već bili stari 200 godina, što sugerira da su bili nečiji “skupocjeni i dragi posjed”, kaže Muzej.

Puno neodgovorenih pitanja

Četiri naušnice datiraju iz 11.stoljeća, u obliku su polumjeseca i širine oko 5 centimetara. Jedan par ima ugraviranu glavu Isusa Krista okruženu zrakama sunca, a drugi je par ukrašen tankim upletenim nitima od zlatnih kuglica, tehnika poznata kao filigran. Čini se da imaju osjetljive visilice i ukrašene su samo sa prednje strane, pa se misli da su se vjerojatno nosile na traci za glavu ili kapuljači, a ne u probušenim ušima.

Među novčićima su pronađeni tragovi tekstila što sugerira da su bili umotani u komad tkanine. Iako se zna starost blaga, još je dosta neodgovorenih pitanja. Stručnjaci kažu da je netko želio sačuvati svoje najvrijednije stvari tijekom rata sredinom 13.stoljeća, između nizozemskih regija zapadne Frizije i Nizozemske.

Ima pravo zadržati blago

Vlasnica je možda bila plemkinja koja je bježala od rata, piše London Times. Ruijter ima pravo zadržati blago, a za sad je posuđeno muzeju i izloženo do kraja lipnja. Od listopada biti će dio muzejske izložbe “1000 godina”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više