Mađarski mediji tvrde da Orban planira početkom svibnja predstaviti plan za izlazak zemlje iz koronakrize

Premijer je rekao da očekuje blažu recesiju od predviđene

ZADNJA IZMJENA: tra 20, 2020
Foto: Profimedia, New York Times
Što se upravo događa s koronavirusom:

Mađarski premijer Viktor Orban trebao bi početkom svibnja predstaviti plan postupnog vraćanja u normalu zemlje koja je trenutno pod mjerama izolacije zbog epidemije koronavirusa, objavila je u ponedjeljak nacionalna novinska agencija MTI.

Mađarska bi do 3. svibnja trebala biti spremna obuzdati rast novih slučajeva zaraze te bi od tog trenutka mogla početi razmišljati o povratku u normalu, prenosi agencija Orbanove izjave za katolički radio Marija.

“O tome bih najranije mogao govoriti 3. ili 4. svibnja, ali se nadam da ću do tada, na temelju iskustva nekoliko drugih zemalja, moći predstaviti ozbiljan i smiren plan”, rekao je Orban.

Orban očekuje blažu reseciju od predviđene

Premijer Orban, na vlasti od 2010., također je rekao da očekuje blažu recesiju od predviđene, ali da će i oporavak biti sporiji od najoptimističnijih prognoza. Središnja banka očekuje da će usprkos krizi s koronavirusom gospodarstvo u 2020. nastaviti s rastom, no ministar financija Mihaly Varga očekuje pad od tri posto.

Sam Orban je kazao da će smatrati podvigom da rast zadrži oko nule. Dan ranije je upozorio da nema jamstva da će se epidemija moći držati pod kontrolom, ali da će zemlja imati dovoljno bolničkih kreveta i respiratora.

Mađarska broji 1984 potvrđenih slučajeva infekcije i 199 umrlih od Covida-19. U zemlji od 10 milijuna ljudi napravljeno je 48,057 testova.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program