Mali vodič kroz vitamine i kakav je njihov stvari učinak kad pretjeramo s količinom (da, i to je moguće)

Znanstvenici su otkrili da previše vitamina može imati ozbiljne posljedice

ZADNJA IZMJENA: lip. 29, 2015
Foto: Colin Dunn/Flickr

Od 1985.do 1995. grupa znanstvenika provodila je istraživanja s teorijom da visoke doze beta karotena i retinola, dva vitamina A , mogu znatno smanjiti rizik dobijanja karcinoma. Sudionicima studije davali su 30 mg beta karotena i 7,5 mg retinola svaki dan.

Međutim, umjesto da im tijela postanu strojevi za borbu protiv karcinoma, vitamini su kod nekih sudionika učinili suprotno i uzrokovali dobijanje karcinoma. Zbog dobijenih rezultata liječnici su pokus prekinuli dvije godine ranije od planiranog.

Povukli su se i zapitali da li je to lekcija koju su naučili iz ovog tužnog iskustva da uzimanje visokih doza vitamina izaziva karcinom, rekao je Tim Byers, profesor epidemiologije sa Colorado School of Public Health.

Predoziranje vitaminima je moguće

Byers je sudjelovao u navedenom istraživanju koje je ustanovilo povećani rizik obolijevanja zbog predoziranja vitaminima. Malo hranjivih sastojaka je dobro, ali previše nije nužno bolje, tvrdi Byers.

Na prvi znak prehlade, pijemo sok od naranče sa vitaminom C, uzimamo tablete C vitamina u velikim količinama iako postoje istraživanja koja pokazuju da predoziranje C vitaminom neće pomoći kod prehlade.

Narnač je prepuna C vitamina koji se može pronaći u topljivim tabletama
Narnača je prepuna C vitamina koji se može pronaći u topljivim tabletama Farouq Taj/Flickr

Kako C vitamin ne uzrokuje nikakvu štetu, vjerojatno zato ga ljudi nastavljaju uzimati. On je topljiv u vodi što znači da se sve dodatne količine koje naše tijelo ne treba otapaju u vodi u našem tijelu i urinom izlaze van. Ako vam se povremeno desi da ste uzeli previše vitamina, to nije veliki problem.

Neki vitamini tope nam se u mastima i postaju toksini

No nisu svi vitamini topljivi u vodi kako bi se izlučili urinom bez ikakve štete. Neki se tope u mastima, što znači da se zadržavaju u masnoćama u tijelu i ne ispiru se.

Umjesto toga, ako uzimate previše vitamina topljivih u mastima kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, viškovi će se taložiti u jetri i mogu se stvoriti toksične razine te uzrokovati štetu od slabljenja kostiju do oštećenja jetre, tvrdi Katherine Zeratsky, nutricionistica Mayo klinike.

Znanstvenici pokušavaju saznati koliko je to vitamina našem tijelu previše, a dok se to potpuno ne istraži Institute of Medicine objavilo je listu gornjih granica uzimanja vitamina i smatra se kako je to istraživanje najbolje napravljeno do sada.

1. Multivitamini

Jedan multivitamin dnevno neće naškoditi našem tijelu
Jedan multivitamin dnevno neće naškoditi našem tijelu Brian Gaid/Flickr

Koliko je previše: Više od jednog dnevno.

Jedan multivitamin dnevno, čak ako dobivate dovoljno hranjivih tvari kroz hranu, neće vam naškoditi, ali više od jedne tablete dnevno kroz dulji period, hoće. Najozbiljniji rizik dolazi od multivitamina koji sadrže željezo i kalcij. Trovanje kalcijem uzrokuje abdominalnu bol, slabljenje kostiju, zatvor, nepravilne otkucaje srca i depresiju uz još neke manje izražene simptome. Željezo je najopasnji mineral sa kojim se možemo predozirati jer ono uzrokuje simptome od proljeva i oštećenja jetre, pa do niskog krvnog tlaka i kome.

2. C vitamin

Koliko je previše: 2000 mg.

Kako je C vitamin topljiv u vodi, količina koja vašem tijelu ne treba izaći će mokrenjem. Sa Mayo klinike upozoravaju da visoke doze C vitamina mogu uzrokovati proljev, mučninu, povraćanje, žgaravicu, grčeve, glavobolju, nesanicu i bubrežne kamence. Osoba prosječno treba samo 65 do 90 miligrama dnevno, a to je količina koju sadrži jedna velika naranča.

3. A vitamin

Mrkva je bogata vitaminom A
Mrkva je bogata vitaminom A swong95765/Flickr

Koliko je previše: 0,9 mg

A vitamin otapa se u mastima što znači da se prerađuje u jetri. Previše A vitamina ostat će u organizmu dok se ne preradi, a ako ga se svakodnevno uzima peviše, kroz mjesec dana može dovesti do toksičnih razina u organizmu. Studija je pokazala vezu beta karotena i retinola, oba A vitamina, sa dobijanjem karcinoma, a bez obzira na to previše retinola povezuje se sa urođenim manama, slabim kostima i oštećenjima jetre.

4. E vitamin

Koliko je previše: 0,3 mg

I ovaj vitamin povezan je sa karcinomom. E vitamin topljiv je u mastima i iz hrane ga dobivamo u mesu, jajima i povrću pa je prilično rijetko da ga u tijelu nedostaje. Prosječna osoba dnevno treba samo 15 miligrama, ali se može tolerirati i znatno veća količina. Previše E vitamina uzrokuje krvne ugruške i povećava rizik unutrašnjeg krvarenja. Visoke doze povezuju se sa rakom pluća i prostate.

5. D vitamin

Tijelo stvara vitamin D kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti
Tijelo stvara vitamin D kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti Ettore/Flickr

Koliko je previše: govorilo se 4000 IU 1 mg, ali zadnja istraživanja sugeriraju količinu od 8000 IU 2mg kako bi se izbjegao njegov nedostatak.

Nedostatak D vitamina je uobičajen. Liječnici kažu da trima od četiri osobe nedostaje D vitamina. Uzimanje nadomjestka ne bi trebalo biti loše. Ipak, treba biti oprezan da ne pretjeramo. Uzimanje 50.000 IU dnevno može dovesti do trovanja. Trovanje D vitaminom izgrađuje kalcij u krvi i dovodi do slabljenja kostiju, bubrežnih kamenaca, mučnine i kalcifikacije mekih tkiva.

6. B vitamin

Koliko je previše: 1 do 1.3 mg

B vitamin postoji u raznim oblicima ali se spominje samo B9 folna kiselina i B6. Iako je topljiv u vodi kao i C vitamin, on može u visokim dozama izazvati probleme. Folna kiselina je također povezana sa obolijevanjem od karcinoma ako se uzima u visokim dozama. Ona tada uzrokuje želučane probleme, nesanicu, osip i napade. Liječnici smatraju da može izazvati oštećenja živaca ako se uzima više od 200 do 300mg.

Eva Benedik
Telegram autor
1393 članka Više o autoru