Mama iz Španskog javno je zahvalila klincima, i roditeljima koji su ih odgojili, jer su se igrali s njezinim sinom. Wow

Njezin sin, koji se bori s ADHD-om, ne sklapa prijateljstva lako. Grupica dječaka prihvatila ga je kao ravnopravnog

ZADNJA IZMJENA: lip 9, 2019

Kad rečenica započne s “Ove nove generacije”, u pravilu znate da u nastavku nisu pohvale. Ipak, ovih dana u kvartovskoj Facebook grupi Zakaj volim Špansko pojavila se dirljiva pohvala skupini dječaka i njihovim roditeljima koji su ih odgojili. Iza objave stoji Valentina Knežević, mama dvojice dječaka, desetogodišnjeg Karla i osmogodišnjeg Marka. Obojici je dijagnosticiran poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, poznat i kao ADHD. Kako nam mama objašnjava, ponekad im se zbog toga, a i zbog nerazumijevanja okoline, teško prilagoditi u situacijama u kojima se njihovi vršnjaci bez problema snalaze. No, iako se ponekad događaju neugodne situacije, Valentina radije ističe pozitivne, poput ove od neki dan.

Svoj post na Facebooku počinje riječima: “Pohvala za mame, tate i sve koji su odgovorni za odgoj grupice dečkiju 7. razreda koji idu u OŠ A. Kovačića, a koji su danas između 12.10 h i 13.30 h bili u malom parku kod one zgrade koja se gradi pokraj škole…”

Mama Valentina u nastavku objašnjava koliko su puno malom gestom dječaci učinili za njezina osmogodišnjeg Marka kojem interakcija s drugom djecom ne ide uvijek glatko. “Oni su moje dijete koje ima nepunih 9 godina, koje je inače jako teško i zeznuto, plus što ima nekoliko dijagnoza što se tiče učenja i ponašanja, prihvatili kao svog vršnjaka, igrali s njime nogomet sat vremena, kao da se znaju sto godina, s time da nijednom riječju niti pokretom nisu ga smatrali manjim ili manje vrijednim. Za njih je on bio kao jedan od njih, ravnopravan protivnik (sa svojih 134 cm i 33 kg), a oni oho viši i veći… Ponosna sam što postoji takva mladež i nadam se da ću i ja uspjeti svoju djecu odgojiti da paze na manje, da ih prihvaćaju… Da ne duljim… Dečki nadamo se da ovo nije bilo prvo i zadnje igranje nogometa… Pozdravlja vas Marko i baš ste cool”, napisala je na Facebooku.

‘Prihvatili su ga kao vršnjaka i ravnopravnog protivnika’

Mama Valentina objasnila nam je malo detaljnije što ju je ponukalo na ovu objavu koja je u međuvremenu postala viralna. “Djeca u školi jako ih vole, osoblje se neizmjerno trudi i drže ih kao kap vode na dlanu, jer s njima zbilja treba znati”, počinje. No, kako kaže, u igri s djecom ipak moraju biti oprezni; pogotovo jer je Marku dijagnosticiran i hiperkinetički poremećaj, zbog kojeg mu je ponekad igra s djecom otežana.

No ovog četvrtka, kad je prijepodne ispred škole s Markom čekala starijeg sina; oduševila se lakoćom igre svojeg sina i nešto starijih dječaka. Skupina od otprilike osmero dječaka igrala je nogomet, a Marko im se htio pridružiti. “Marko je inače zaljubljenik u sve sportove, pa tako i nogomet, iako ga baš i ne zna igrati”, kaže nam Valentina. Radilo se o 13-godišnjim dječacima koji su puno veći i viši od osmogodišnjeg Marka, i možda bi, kaže, “bilo za očekivati da otpile jednog klinju”, oni su postupili potpuno drugačije.

“Prihvatili su ga kao vršnjaka i ravnopravnog protivnika. Bilo je to divno za gledati, nitko ga nije gledao svisoka, baš su se s poštovanjem i uvažavanjem odnosili prema njemu. Poslije su razgovarali o igricama i čula sam da su Marku rekli ‘koji si ti kralj'”, smije se mama tom malom, ali neizmjerno važnom trenutku u životu njezina sina. Svoje iskustvo podijelila je na društvenim mrežama u nadi da će doći do pravih ljudi. “To sam napisala baš zato što sam htjela pohvaliti roditelje tih dječaka, jer su zbilja pokazali empatiju koja dječaku kao što je Marko puno znači”, kaže. Tako je i u objavi napisala: “Ponosna sam što postoji takva mladež i nadam se da ću i ja uspjeti svoju djecu odgojiti da paze na manje i da ih prihvaćaju.”

Gepostet von Valentina Tajči Knežević am Donnerstag, 6. Juni 2019

 

Josipa Lenić
Telegram autor
43 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program