Mamurluk zna biti prilično neugodan, a ovi savjeti mogli bi vam pomoći (barem donekle)

Pomažu li kava, vitamin C ili hrana spriječiti mamurluk?

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2016
Foto: flickr

Iako i sami znamo da nam previše alkohola neće donijeti ništa dobro, većini ljudi se koji put omakla čašica više. Ono što definitivno ostaje nakon takve burne noći je mamurluk. Obzirom na neugodne simptome kao što su umor, žeđ, mučnina ili jaka glavobolja, svi bi ga se htjeli što prije riješiti. Može li vitamin C, kava ili nešto drugo stvarno pomoći da se brzo i efikasno riješimo mamurluka?

I postoji li uopće brzi lijek za mamurluk? Doktorica opće prakse Sarah Jarvis, medicinska savjetnica zaklade Drinkaware, za BBC je otkrila nekoliko savjeta vezanih za mamurluk.

1. Čini li miješanje pića mamurluk gorim?

Moguće je, ali vjerojatno zato što je u tom slučaju vjerojatnije da loše procijenite unos pića i popijete više. Sve vrste alkohola mogu uzrokovati mamurluk, ali tamna pića sadrže kongenere, kemikalije koje pridonose njihovom ukusu i boji i stoga imaju tendencije da iza njih mamurluk bude intenzivniji. Miješanjem pića veća je vjerojatnost da ste popili neko od pića koje sadrže kongenere.

2. Ako prije spavanja uzmete analgetik, hoće li to spriječiti mamurluk?

Vjerojatno ne, većina analgetika djeluje samo nekoliko sati pa je vrlo vjerojatno da će učinak prestati do jutra.

3. Ako jedete prije spavanja, hoće li hrana apsorbirati alkohol i tako pomoći kod mamurluka?

Ne, kada idete u krevet, alkohol nije u želudcu nego je apsorbiran u krvotok, tako da hrana nema nikakav učinak na mamurluk. Cilj je jesti prije nego počnete piti i piti umjereno.

4. Hoće li jutarnje piće spriječiti mamurluk?

Kategoričko ne. Može odgoditi početak neizbježnog mamurluka, ali je vrlo vjerojatno da će kasnije mamurluk biti još jači.

5. Pomaže li uzimanje vitamina C?

Ne, ne postoji apsolutno nikakav dokaz za to. Poznate osobe koje smatraju da intravenske infuzije s vitaminima i mineralima sprječavaju ili liječe njihov mamurluk same sebe zavaravaju i bacaju novac.

6. Ima li kava kakvog efekta?

Možda malo. Mamurluk nastaje kombinacijom doze toksina iz alkohola, kogenerom, nedostatkom kvalitetnog sna i dehidracijom. U umjerenim količinama, kava može pomoći da se rehidratizirate. Kofein može povećati razinu budnosti, ali to neće pomoći s drugim aspektima mamurluka.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3043 članka Više o autoru