Život

Mario ima multiplu, posve je nepokretan i naše zdravstvo mu više ne može pomoći. Ali ima sestru koja ne odustaje

Marina Puškarić pokrenula je akciju za svog brata, skuplja novac kako bi ga poslala u Frankfurt na liječenje; 'Ovo nam je zadnji čas'

Mario Puškarić iz Zagreba već pet godina nepokretno leži, ne može micati ni rukama ni nogama i ovisi o pomoći svoje obitelji. Mario, danas 33-godišnjak, ima multiplu sklerozu. S njom se bori od 14. godine, kada je prvi put igrajući nogomet primijetio da mu koljeno na jednoj nozi sve više slabi. Potom je počeo šepati pa vući nogu, bolest je svakim danom sve više napredovala. Na kraju je završio u invalidskim kolicima.

U međuvremenu se liječio i u Vinogradskoj i na Rebru, no bez rezultata. Danas pričamo s njegovom sestrom, Marinom, koja je čitavo vrijeme uz njega. Priča nam kako je prošao i testni program transplantacije matičnih stanica te liječenje ciklofosfamidom, no stanje mu je bilo sve gore.

Prijelomni trenutak

Bolest je, kaže, na kraju toliko uznapredovala da mu se liječnici više ne usude davati lijekove da mu ne ugroze imunitet i ne riskiraju život. Ono što je obitelj posebno uplašilo je javljanje spazama na njegovom tijelu koje se sada spuštaju i na pluća.

“Javljaju mu se grčevi u nogama. Od toga mu, recimo, noga skoči. No, posebno nas je uplašilo kad mu se spazam spustio na pluća. Nije nam disao pola minute”, opisuje nam Marina Puškarić jedan od detalja koji je, kaže, bio prijeloman da krene u novu, odlučujuću akciju kako bi pomogla bratu. U Hrvatskoj više nisu imali opcija, ali pronašla je kliniku u Frankfurtu. Prevela je medicinsku dokumentaciju, sve im je poslala i pitala ih mogu li pomoći.

Odgovor je bio – da mogu. U klinici Clinic of Advanced Biological Medicine u Frankfurtu predložili su program za matične stanice i program rehabilitacije koji traje 40 dana. “Oni nam ne jamče rezultat jer on ovisi od osobe do osobe, no rekli su nam da bi mu mogli vratiti nekakve vitalne funkcije i da bi barem mogao sjediti. Nama nitko ništa ne obećaje, ali oni nam daju nadu. A nju moramo imati jer nemamo drugog izlaza. Mama koja brine o Mariju, hrani ga i kupa, sada već ima 63 godine. I sama je invalid i na izmaku je snaga”, priča nam Marina koja za liječenje brata mora prikupiti 80.688 eura, novac koji obitelj nema.

Posted by Pomozimo on Tuesday, November 10, 2020

U prvom krugu skupili 35 tisuća eura

Stoga je organizirala humanitarnu akciju. Kaže da su u prvom krugu akcije uspjeli prikupiti 35 tisuća eura. Imaju, kaže, i opciju umirovljeničkih kredita kojim bi, objašnjava, mogli dobiti još pet tisuća eura, no to im nije dovoljno. Zato su, sada nakon ovog razdoblja korone, odlučili građane još jednom zamoliti za pomoć.

Marina napominje da novac ne bi pomogao samo njima, kao obitelji koja se bori za Marija, već njemu – jednom pozitivom i veselom čovjeku koji ni danas nije klonuo duhom i širi optimizam. “Tko poznaje Marija zna da je on nevjerojatan. I godinama nakon dijagnoze te potpuno nepokretan i ovisan o tuđoj pomoći on se i dalje smije te širi radost i ohrabruje nas”, opisuje Marina svog brata pa dodaje:

“Nama je ovo krajnji čas, više ne možemo čekati. Nadali smo se da ćemo barem s ovim što smo dosad prikupili uspjeti odraditi dio onog što liječnici predlažu, no oni kažu da s obzirom na njegovu bolest to nema svrhe. Moramo uplatiti sve, da mu pokušamo dati šansu.”

Želite li pomoći Mariu svoje donacije možete uplatiti na račun Marinine udruge:
Udruga za promicanje nenasilja u društvu T.E.A.M.
Broj računa: HR0224020061300018339
Za uplate iz inozemstva: SWIFT: ESBCHR22
ERSTE AND STEIERMAERKISCHE BANK D.D
Pomoći možete i pozivom na automat dodijeljen za provođenje humanitarne akcije 060-9002.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu